Kasvissyönnin grand old lady Margit Kojo: "Kasvisruoka ja lihaton ruoka ovat kaksi täysin eri asiaa"

RUOKA Kasvisruokailun eduista vuodesta 1980 lähtien luennoinut asiantuntija arvostaa eniten suomalaisia juureksia, kasviksia, palkotuotteita ja täysjyväviljaa.

Margit Kojo jatkaa työtään kasvisruuan puolestapuhujana, vaikka eläkeikä tuli ja meni vuosia sitten. - Jaksan erinomaisen hyvin, koska elän niin kuin opetan. Syön terveellisesti ja liikun paljon, Kojo kertoo. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kun konsultoiva keittiöpäällikkö ja ravitsemusalan asiantuntija Margit Kojo aloitti työnsä kasvissyönnin sanansaattajana vuonna 1980, oli vastaanotto usein suorastaan epäluuloinen.

Tänä päivänä kasvisruokailu on jo arkipäiväistynyt, mutta asiantuntija näkee edelleen asenteissa ja tiedoissa parantamisen varaa.

Ensinnäkin Margit Kojo tekisi selvän pesäeron kasvisruokailun ja lihattoman ruokailun välillä. Hänelle kasvisruoka tarkoittaa ainoastaan kasvikunnan tuotteista tehtyä ravintoa, ei ruokaa, josta on vain jätetty liha pois.

Hän painottaa, että lihattomuus ei suinkaan tarkoita terveellistä ruokavaliota, vaan jopa päinvastoin. Usein käy niin, että lihattomuuden pelätään jättävän syöjän nälkäiseksi, joten "puutetta" korvataan yliampuvilla määrillä kermaa ja juustoa, eli kovia rasvoja.

Ruuan kuitupitoisuus ja proteiinien määrä ovat olemattoman vähäisiä, jos ruuan ravintoarvoihin ei osata kiinnittää huomiota.

Kotimaisia kasviksia, juureksia, palkotuotteita ja täysjyväviljaa.

Margit Kojolle ainoa oikea kasvisruokavalio on vegaaninen ja ravintorikas.

– Tietämättömyys ja osaamattomuus on valitettavan yleistä. Yksinkertaisesti ei osata tehdä ravintosisällöltään laadukasta kasvisruokaa, joka on myös maistuvaa, kasvisruokailun grand old lady sanoo.

–Jos kasvisruoka on ylikypsennettyä mössöä, niin en minäkään halua sitä syödä.

Tilanne on kuitenkin kaukana toivottomasta: nuorten tietämys ravinnon ympäristövaikutuksista ja etiikasta on aivan toinen kuin vanhempien sukupolvien.

Margit Kojo uskoo, että nuoret osaavat vaatia hyvää kasvisruokaa, mikä johtaa hiljalleen asennemuutokseen niin kodeissa kuin ammattikeittiöissäkin.

–Raaka-aineet nousevat keskiöön. Halutaan syödä raikasta ja puhdasta ruokaa: kotimaisia kasviksia, juureksia, palkotuotteita ja täysjyväviljaa, joiden omaa makua osataan arvostaa, Kojo sanoo.

–Kasvisruoka on parhaimmillaan hyvin selkeää, vain 3–4 raaka-ainetta ja mausteena lähinnä yrttejä.

Vegaaniruoka on neljänneksen lihatuotteita edullisempaa.

Yksi yleisimmistä kasvisruokaan liittyvistä harhaluuloista on Margit Kojon kokemuksen mukaan sen hintavuus. Hän kertoo laskeneensa, että vegaaninen kouluruoka on hyvin suunniteltuna ja toteutettuna neljänneksen lihatuotteita edullisempaa. Sama pätee kotikeittiöihin.

–Kun syö sesonkien mukaan ja käyttää kotimaisia juureksia, joiden upeutta en voi riittävästi korostaa, niin kyllä se näkyy sitten kukkarossa, Kojo sanoo.

–Suomi on juuresmaa, mutta omia raaka-aineita käytetään luvattoman vähän. Esimerkiksi kyssäkaali, palsternakka, punajuuri ja kaali-kasvimme ansaitsisivat paljon suuremman roolin.

Hän nostaa esiin myös kotimaiset vaihtoehdot kasviproteiineille, joiden määrä jää helposti liian vähälle.

Margit Kojo esittää ratkaisuksi kotimaisia kasviproteiineja, kuten härkäpapua, kvinoaa ja hernettä.

Samaa viestiä hän vie ahkerasti ruoka-alan ammattilaisille, joita hän kiertää kouluttamassa ympäri Suomen.

Kotimaisista raaka-aineista voidaan valmistaa täysipainoista kasvisruokaa edullisesti suurkeittiöissä. Niiden henkilöstön osaamisella on suuri merkitys, koska valtaosa suomalaisista syö ainakin yhden aterian päivässä kodin ulkopuolella.

–Kasviskunnan raaka-aineiden tuntemus on täysipainoisen kasvisruoan valmistuksen perusta.

Lihaton lokakuu on täällä taas

Lihaton lokakuu on ensimmäisen kerran lokakuussa 2013 ja sittemmin vuosittain järjestetty kampanja, joka kannustaa ihmisiä lopettamaan kuukauden ajaksi lihansyönnin tai vähentämään sitä merkittävästi.

Lihaton lokakuu sai alkunsa, kun Docventures-televisio-ohjelman studiovieras Leo Stranius haastoi toimittaja Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon.

Eläinsuojeluliitto Animalia myönsi Docventuresin Riku Rantalalle ja Tuomas Milonoffille Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta. Järjestö kiitti Rantalaa ja Milonoffia siitä, että he olivat herättäneet keskustelua eläinten tehotuotannosta. Animalian mukaan kampanja oli saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin.

Suomalainen syö keskimäärin yli 200 grammaa lihaa päivässä, kun suositusten mukaan lihaa tulisi syödä korkeintaan 300 grammaa viikossa.

Ensimmäisen Lihattoman lokakuun osallistujien resepteistä koottiin reseptikirja, joka tuotettiin mesenaatti.me-yhteisörahoituksen avulla.

Nykyään Lihaton lokakuu -kampanja näkyy myös monissa ravintoloissa ja ammattikeittiöissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.