Mielipide: Itä-Helsinki on veitsenterällä

Itä-Helsingin segregaatio- eli eriytymiskehitys puhuttaa. Lukijan Areenalle (HU 4.10) kirjoittanut Erkki Saarinen (ps.) esittää huolensa siitä, että alueellinen huono-osaisuus kasautuu Helsingiin itäisille asuinalueille, eikä kehitystä jarruteta saati seurata.

toimitus

Helsingin yliopiston tutkijoiden Matti Kortteisen ja Mari Vaattovaaran tutkimus marraskuulta 2015 kertoo, kuinka Helsingin sisäinen alueellinen eriytyminen ja huono-osaisuus on kehittynyt ja kasautunut.

Tutkimus toteaa, että ”Itä-Helsingin alueellinen huono-osaisuus tämän ajanjakson aikana on siis paitsi voimistunut myös liittynyt aiempaa tiukemmin vieraskielisen väestön esiintyvyyteen”.

Perussuomalaisten valtuutettu Mika Raatikainen ja kuusi muuta valtuutettua esittivät aloitteessaan 1. helmikuuta 2017, että helsinkiläisyydestä saisi lisäpisteitä vuokra-asuntojonossa, jotta turvattaisiin helsinkiläisten pienituloisten ja asunnottomien asunnonsaanti.

Kaupunginhallitus totesi vastauksessaan 7. elokuuta, ettei se voi näin menetellä. Kaupunginhallitus perusteli päätöstään Ara-lailla.

Estääkö laki aravavuokra-asunnoista (Ara) helsinkiläisen suosimisen? Lain mukaan asukasvalinnassa etusijalle on asetettava asunnottomat ja muut kiireellisimmässä asunnon tarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijaruokakunnat.

Koska asukasvalintaperusteet on määritelty näin, menevät esimerkiksi maahanmuuttajat jonojen kärkeen. Mutta, saman lain mukaan kunnan tai kuntien tosiasiallisessa määräysvallassa olevien aravavuokra-asuntojen asukasvalinnassa voidaan samassa asemassa olevien kesken asettaa etusijalle asunnon sijaintikunnan jäsen.

Helsinki voisi jo nyt asettaa etusijalle asunnon sijaintikunnan jäsenen eli helsinkiläisen, jos haluaisi.

Kortteisen ja Vaattovaaran tutkimustulokset liittyvät siihen, että maahanmuuttajien (Irak, Syyria, Somalia, Afganistan) työttömyysaste on yli 60 prosenttia usean vuoden kotouttamisjakson jälkeenkin.

Kun Helsingin kaupunginhallitus kategorisesti toteaa, ettei se voi tehdä sille mitään, että Itä-Helsingistä on tulossa Suomen maahanmuuttajien asuinpaikka, menee kaupunginhallitus yli siitä mistä aita on matalin.

Ja lopuksi, miksi maahanmuuttajat sijoitetaan juuri itäisen suurpiirin alueelle? Miksei segregaation estämiseksi sovita, että itäinen suurpiiri on täynnä ja uudet maahanmuuttajat saavat vuokra-asunnon muista suurpiireistä?

Keskiviikkona 27. syyskuuta valtuuston kokouksessa Eve Heinäluoma (sd.) esitti ponnen, jossa esitettiin vuosittaista raportointia segregaatiokehityksen etenemisestä ja kaupungin toimista sen jarruttamiseksi.

Vain demarit ja perussuomalaiset kannattivat tätä järkevää esitystä. Muut olivat siis sitä mieltä, että pidetään edelleen silmät kiinni eikä seurata eikä raportoida.

Erkki Saarinen Leena Meren (ps.) eduskunta-avustaja Helsingin perussuomalaisten hallituksen jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.