Päiväkoti-ikäisiä villitsevät nyt ”häiriintyneet” lastenvideot – tästä niissä on kyse

Videoilla tehdään "kiellettyjä asioita", jotka lienevät yksi syy niiden houkuttelevuuteen lapsille. YouTube-palvelussa katselukertoja voi olla miljoonittain maailmanlaajuisesti. Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Pienten, jopa vain päiväkoti-ikäisten lasten parissa uudeksi ilmiöksi ovat nousseet YouTube-videot, joita vanhempien keskusteluryhmissä on luonnehdittu muun muassa ”häiriintyneiksi”.

Videoilla näytetään kuinka lasten suosimat sankarihahmot ulostavat, pierevät ja oksentavat – ja pahimmillaan heitä piikitetään jättineuloilla tai hakataan.

Vanhemmat saattavat luulla, että lapsi katselee laitteeltaan lastenohjelmia.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja tunnistaa ilmiön. Hänen mukaansa häiritsevää sisältöä on osassa videoita, kun osa on "vain" tavallista kohellusta.

–Tämä sinänsä haastaa vanhempia, Rahja sanoo viitaten sisältöjen silmälläpitoon.

–Erilaiset ilmiöt ja häiritsevät sisällöt ovat osa netin lukemattomia alakulttuureja, ja voivat liittyä esimerkiksi fanifiktioniin, Rahja kertoo.

Omituisilla ”lasten”videoilla on YouTubessa miljoonia katselukertoja, ja aikuisia ne saattavat jopa huvittaa.

Rahja toteaa, että kaikki sisällöt eivät sovellu kaikenikäisille netinkäyttäjille.

– Mediasta ja elokuvista tutut suosikkihahmot ja niiden ”eloon herääminen” ja arkinen kuvaaminen voivat herättää helposti pienen netinkäyttäjän huomion ja kiinnostuksen. Mykkäfilmimäisessä kuvaustyylissä tekijöiden ilmaisu, eleet ja ilmeet esitetään korostetusti, ja ilman puhetta ja tekstiä toimivat videot leviävät helposti globaalisti. Erilaiset hahmot puhuttelevat tyttöjä ja poikia ja näin kiinnostavat myös laajempaa katsojakuntaa, Rahja kuvailee.

Hän muistuttaa, että YouTube-videoiden tekijöille katselu tuottaa tuloja, ja katseluiden kerryttämiseksi erilaisten videoiden tekijät pohtivat usein tietoisesti tapoja, joilla näyttökertoja voi lisätä.

–Videoiden kirkkaan värikkäät pikkukuvat houkuttelevat lapsia katsomaan lisää. YouTuben ominaisuudet, kuten videoiden automaattinen toisto ja palvelun käyttäjälle suosittelemat videot tuovat samantyyppistä sisältöä lapsen katsottavaksi.

–Arveluttavista ja häiritsevistä videoista kannattaa tehdä ilmoitus palvelun ylläpitoon, Rahja jatkaa.

Lapsiasetukset eivät välttämättä tunnista lapsille sopimattomia videoita, joita on sekä piirrettyinä ja animaatioina sekä aikuisnäyttelijöiden näytteleminä, esimerkiksi Elsa- tai Spiderman-hahmoina.

–Tekniset estot tai suodattimet eivät suodata sisältöjä sataprosenttisen turvallisesti lapselle, Rahja kertoo.

Rahjan konkreettinen vinkki on luoda YouTubeenoma soittolista lapselle, johon on koottu etukäteen valittuja videoita.

Mediasta omaksutaan näkemyksiä ja malleja käyttäytymiselle."

Hänen mukaansa jokainen lapsi on yksilöllinen median käytössään ja sen herättämissä ajatuksissa. Tärkeintä on vanhemman läsnäolo ja kiinnostus.

–Netissä ilmiöitä tulee ja menee, ja siksi säännöllinen jutustelu lapsen nettielämästä on paikallaan.

–Vanhemman on hyvä tutustua lapsen mediankäyttöön ja sisältöihin myös siksi, että näin voi oppia ymmärtämään millaisia tunteita ja käyttäytymistä ne hänessä herättävät. Lasta on hyvä tukea myös tunnistamaan omia tunteitaan ja missä määrin media vaikuttaa omaan käyttäytymiseen, Rahja selvittää.

Hän kannustaa keskustelemaan arveluttavista nettisisällöistä lapsen kanssa.

– On hyvä keskustella siitä, miksi tällaisia videoita on olemassa ja mikä niissä kiinnostaa.

Vaikka netissä nähdyt tekemiset tuntuisivat aikuisesta päättömiltä, asiaa ei kannata ohittaa.

–Mediasta omaksutaan näkemyksiä ja malleja käyttäytymiselle, ja siksi on tärkeää tukea lapsen kriittistä medialukutaitoa ja käsitellä lapsen kohtaamia sisältöjä hänen kanssaan. Lapsi tarvitsee aikuisen tukea ymmärtääkseen, mikä on kohteliasta ja huomaavaista käytöstä, Rahja sanoo.

Mikäli lapsi puolestaan näkee mediassa jotain, mistä on pelästynyt, myös se kannattaa ottaa tosissaan.

–Lapselle tunne on todellinen ja hän tarvitsee apua sen käsittelyyn. Keskustelun lisäksi lapsen kanssa voi pohtia, miten jatkossa pelottavat tilanteet voi estää ja varmistaa, että lapsi osaa sulkea laitteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.