Moni ei tiedä: Satojen eurojen verovähennyksen voi saada "lievempien" sairauksien yhdistelmällä

Sosiaalisen median potilasryhmissä syntyi äskettäin kuhina: moni jakoi eteenpäin Karjalaisen (18.9.) uutista siitä, että moni pitkäaikaissairas ei tiedä olevansa oikeutettu ansiotuloverotuksen invalidivähennykseen.

–Ei varmasti moni tiedä. Potilasjärjestöjen pitäisi valistaa jäseniään, ja lääkärien tulisi tiedottaa tästä paremmin, sanoo Anja Tauriainen, Hyvinkään Kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja.

Tieto ei ilmeisesti tavoita varsinkaan niitä, jotka olisivat oikeutettuja vain osittaiseen verovähennykseen. Jo termi invalidivähennys voi johtaa harhaan: moni ei välttämättä ymmärrä, että se voisi koskea heitä, Tauriainen muistuttaa.

Yli puolet invalidivähennystä vuosittain saavista liki 700000 ihmisestä saa vähennyksen täysimääräisenä, vahvistaa johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.

Täysimääräisyys tarkoittaa, että heillä on täysi invaliditeetti.

Osittaisen verovähennyksen voi saada kuitenkin jo 30 prosentin invaliditeetilla.

–Avainasemassa ovat lääkärit. Heidän tulisi automaattisesti kirjoittaa B-lausunto, kun henkilöllä todetaan vähintään 30 prosentin haitta-aste, Tauriainen huomauttaa.

Vähennyksen voi saada myös sairauksien yhdistelmällä.

Esimerkiksi tyypin 1 diabetes tarkoittaa verotuksessa 40 prosentin haitta-astetta, kertoo Suomen Diabetesliitto.

Palkkatyöhön kykenevien mutta kroonisesti sairaiden kannalta huomionarvoista on, että vähennyksen voi saada myös sairauksien yhdistelmällä.

Esimerkiksi nopeasti yleistyviin tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastutaan usein parhaassa työiässä.

Valtaosa sairastuneista pystyy käymään normaalisti töissä, mutta suolistosairaudet voivat tuoda mukanaan joskus useitakin liitännäissairauksia.

Jos ihmisellä siis on vaikkapa muutamasta pitkäaikaisesta sairaudesta aiheutuvia haittoja, voi näiden yhdistelmällä syntyä oikeus ainakin osittaiseen invalidivähennykseen.

–Kyllä. Olen nähnyt tapauksia, joissa ihmisellä on useampia sairauksia, joista syntyy riittävä vähennykseen oikeuttava kokonaishaitta, Hakkarainen sanoo.

Sairauksien haitta-asteen arvioi lääkäri, jolta potilaan pitää pyytää verottajalle lähetettävä B-todistus. Todistusta täydennetään maininnalla haitan määrästä ja pysyvyydestä. Jos haitta-aste pysyy samana, ei verottajalle tarvitse joka vuosi lähettää uutta selvitystä.

Enimmillään invalidivähennys on kunnallisverotuksessa 440 ja valtionverotuksessa 115 euroa vuodessa.

–Pienituloisia vähennys valtionverotuksessa ei hyödytä, koska vähennystä saadakseen pitää myös olla tuloja, joista menee valtionveroa, Hakkarainen sanoo.

Invalidivähennystä voi saada siis vain ansiotulosta. Työkyvyttömyyseläkeläisillä haitta-aste on automaattisesti 100 prosenttia, mutta yksinomaan eläketulosta kunnallisverotuksen vähennystä ei silti pääsääntöisesti saa.

Jos eläkeläisellä on pientä palkkatuloa, vähennyksen voi saada siitä.

Myös toinen, jopa 1400 euron vähennys – syitä voivat olla sairaus mutta myös työttömyys

Sairaus on laissa määritelty syyksi, joka voi oikeuttaa myös veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen. Muita syitä voi olla esimerkiksi työttömyys.

Vähennys on harkinnanvarainen. Merkityksellistä on, että veronmaksukyky on alentunut sairaudesta johtuvien ylimääräisten kustannusten vuoksi.

Verottaja voi vähentää puhtaasta ansiotulosta kohtuullisen määrän (enintään 1400 euroa), jos henkilön veronmaksukyky on olennaisesti aiheutunut. Verottaja arvioi perheen kokonaistilannetta ja huomioi henkilön ja hänen perheensä käytettävissä olevat tulot ja varallisuuden.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut