Moni ei tiedä: Satojen eurojen verovähennyksen voi saada "lievempien" sairauksien yhdistelmällä

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä / Arkisto

Katri Porttinen

Sosiaalisen median potilasryhmissä syntyi äskettäin kuhina: moni jakoi eteenpäin Karjalaisen (18.9.) uutista siitä, että moni pitkäaikaissairas ei tiedä olevansa oikeutettu ansiotuloverotuksen invalidivähennykseen.

–Ei varmasti moni tiedä. Potilasjärjestöjen pitäisi valistaa jäseniään, ja lääkärien tulisi tiedottaa tästä paremmin, sanoo Anja Tauriainen, Hyvinkään Kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja.

Tieto ei ilmeisesti tavoita varsinkaan niitä, jotka olisivat oikeutettuja vain osittaiseen verovähennykseen. Jo termi invalidivähennys voi johtaa harhaan: moni ei välttämättä ymmärrä, että se voisi koskea heitä, Tauriainen muistuttaa.

Yli puolet invalidivähennystä vuosittain saavista liki 700000 ihmisestä saa vähennyksen täysimääräisenä, vahvistaa johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.

Täysimääräisyys tarkoittaa, että heillä on täysi invaliditeetti.

Osittaisen verovähennyksen voi saada kuitenkin jo 30 prosentin invaliditeetilla.

–Avainasemassa ovat lääkärit. Heidän tulisi automaattisesti kirjoittaa B-lausunto, kun henkilöllä todetaan vähintään 30 prosentin haitta-aste, Tauriainen huomauttaa.

Vähennyksen voi saada myös sairauksien yhdistelmällä.

Esimerkiksi tyypin 1 diabetes tarkoittaa verotuksessa 40 prosentin haitta-astetta, kertoo Suomen Diabetesliitto.

Palkkatyöhön kykenevien mutta kroonisesti sairaiden kannalta huomionarvoista on, että vähennyksen voi saada myös sairauksien yhdistelmällä.

Esimerkiksi nopeasti yleistyviin tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastutaan usein parhaassa työiässä.

Valtaosa sairastuneista pystyy käymään normaalisti töissä, mutta suolistosairaudet voivat tuoda mukanaan joskus useitakin liitännäissairauksia.

Jos ihmisellä siis on vaikkapa muutamasta pitkäaikaisesta sairaudesta aiheutuvia haittoja, voi näiden yhdistelmällä syntyä oikeus ainakin osittaiseen invalidivähennykseen.

–Kyllä. Olen nähnyt tapauksia, joissa ihmisellä on useampia sairauksia, joista syntyy riittävä vähennykseen oikeuttava kokonaishaitta, Hakkarainen sanoo.

Sairauksien haitta-asteen arvioi lääkäri, jolta potilaan pitää pyytää verottajalle lähetettävä B-todistus. Todistusta täydennetään maininnalla haitan määrästä ja pysyvyydestä. Jos haitta-aste pysyy samana, ei verottajalle tarvitse joka vuosi lähettää uutta selvitystä.

Enimmillään invalidivähennys on kunnallisverotuksessa 440 ja valtionverotuksessa 115 euroa vuodessa.

–Pienituloisia vähennys valtionverotuksessa ei hyödytä, koska vähennystä saadakseen pitää myös olla tuloja, joista menee valtionveroa, Hakkarainen sanoo.

Invalidivähennystä voi saada siis vain ansiotulosta. Työkyvyttömyyseläkeläisillä haitta-aste on automaattisesti 100 prosenttia, mutta yksinomaan eläketulosta kunnallisverotuksen vähennystä ei silti pääsääntöisesti saa.

Jos eläkeläisellä on pientä palkkatuloa, vähennyksen voi saada siitä.

Myös toinen, jopa 1400 euron vähennys – syitä voivat olla sairaus mutta myös työttömyys

Sairaus on laissa määritelty syyksi, joka voi oikeuttaa myös veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen. Muita syitä voi olla esimerkiksi työttömyys.

Vähennys on harkinnanvarainen. Merkityksellistä on, että veronmaksukyky on alentunut sairaudesta johtuvien ylimääräisten kustannusten vuoksi.

Verottaja voi vähentää puhtaasta ansiotulosta kohtuullisen määrän (enintään 1400 euroa), jos henkilön veronmaksukyky on olennaisesti aiheutunut. Verottaja arvioi perheen kokonaistilannetta ja huomioi henkilön ja hänen perheensä käytettävissä olevat tulot ja varallisuuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.