Robotti voi korvata lukukoiran keskustakirjastossa – Oodiin hankitaan keinoälyä

Ensi vuoden lopussa avautuvaan keskustakirjasto Oodiin ollaan parhaillaan hankkimassa robotiikkaa ja keinoälyratkaisuja.

–Kirjastoissa on tähänkin asti ollut automatiikkaa, joka osaa lajitella kirjoja, mutta sovellukset eivät ole olleet oppivia eikä älykkäitä, Oodin kirjastonjohtaja Anna-Maria Soininvaara taustoittaa.

Tavoitteena on löytää välineitä ja ohjelmistoja, jotka nopeuttavat käsittelyprosesseja kirjaston logistiikassa ja vähentävät mekaanista ihmisten tekemää työtä.

Suurin osa tuskin on härveleitä, jotka kulkevat ja sanovat hei."

Toiseksi kirjasto haluaa tarjota käyttäjilleen innostavia ja inspiroivia kokemuksia sekä tutustuttaa heitä arkea palvelevaan uuteen teknologiaan.

–Emme vielä tiedä, mitä nämä ratkaisut ovat, sillä niitä vasta etsitään uudenlaisessa innovaatiokumppanuus-hankintamenettelyssä, Soininvaara kertoo.

–Suurin osa ei ainakaan ole härveleitä, jotka kulkevat ja sanovat hei, vaan älykkäitä ohjelmistoja.

Jotain tulevasta kertovat aihealueet, joille yhteistyökumppaneita ollaan hakemassa. Aihepiirejä ovat logistiikkaratkaisut, aineiston suosittelu ja lasten palvelut.

–Logistiikkaratkaisuissa hienoa olisi esimerkiksi kirjojen siirtäminen eri kerroksiin aiheiden mukaan jaoteltuna, ilman ihmiskäsiä.

–Lasten palveluissa etsitään vaikkapa korvaavaa vaihtoehtoa lukukoiralle, joka on allergisoiva. Jokin palvelu, jolle lapsi voisi lukea tai pedagoginen ratkaisu, joka lisää mielenkiintoa johonkin aiheeseen, Soininvaara kuvailee.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta valitsi jatkoneuvotteluihin alustavien tarjousten perusteella logistiikkaratkaisun osalta seitsemästä hakijasta Mikro-Väylä Oy:n, Mkolme Activate Oy:n ja Pluscon Oy:n.

Aineiston suosittelun osalta valittiin kymmenestä hakijasta Headai Ltd, Exove Ltd ja Gispositio Oy sekä lasten palvelujen osalta niin ikään kymmenestä hakijasta Furhat Robotics Ab, ExoveLtd ja Gispositio Oy.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut