Satanismi ei kadonnut Suomesta minnekään – Tutkija: "Tätä joukkoa innoittaa nyt islam ja äärioikeisto"

Satanistit ja saatananpalvojat ovat Suomessa yhä voimissaan, vaikka heidän tekemisensä eivät viime vuosien aikana ole juuri julkisuuskynnystä ylittäneetkään. – Kuvituskuva. Jussi Vehkasalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Pari vuosikymmentä sitten Suomeen rantautui satanismin ja saatananpalvonnan aalto, joka puhutti kansalaisia pitkään. Keskustelua saatananpalvonnasta virittivät 1990-luvun alussa etenkin herätyskristilliset tahot, jotka kokivat, että tuolloin oli alkanut viimeinen taisto Jumalan ja Saatanan kannattajien välillä.

Tuolloin etsittiin erilaisia selityksiä saatananpalvonnan syille. Yhdeksi syyksi haluttiin nähdä nuorisomusiikki, etenkin heavy rock.

Syksyllä 1998 suomalaisia hätkäytti Hyvinkäällä tehty rituaalimurha, joka yhdistettiin saatananpalvontaan.

Sittemmin saatananpalvonta ei ole samalla tavoin noussut julkisuuteen, vaan sen vaikutuspiirissä olevat ovat pitäneet toiminnassaan suhteellisen matalaa profiilia. Ilmiö ei kuitenkaan ole kadonnut.

– Satanismi ja saatananpalvonta eivät ole poispyyhkiytyneet Suomesta. Osassa black metal -kulttuuria on ideologista suuntautumista vasemman käden polun esoteriaan, johon satanismi ja saatananpalvonta sijoittuvat, arvioi tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Sohlbergin mukaan satanistit ja saatananpalvojat eivät kuitenkaan enää tyydy pelkkään suoraviivaiseen antikristillisyyteen. Nyt peilauspintaa ja vastusta haetaan mahdollisesti myös islamista ja humanistis-liberalistisesta arvomaailmasta.

– Tämän alakulttuurin sisälle sijoittuu myös marginaalinen suuntaus NSBM, jossa on jonkinlaista kiinnostusta äärioikeistolaisiin näkemyksiin, Sohlberg arvioi.

Vaikka black metal -bändejä on Suomessa kymmenittäin ja black metallin kuulijakunta nousee tuhansiin, niin ideologisen satanismin kannattajien joukko on maassamme Sohlbergin mukaan hyvin pieni.

– Kysymys on ennemminkin väljistä verkostoista kuin mistään järjestäytyneestä liikkeestä. Black metallin kuunteleminen tai soittaminen ei vielä itsessään tietenkään tee kenestäkään jonkin ideologian harjoittajaa, Sohlberg korostaa.

Satanismin kannattajat käyttävät Saatanan käsitettä vertauskuvallisesti. Satanistit korostavat Saatanaan yhdistettyjä ominaisuuksia, kuten itsekeskeisyyttä, nautintoa ja ruumiillisuutta. He myös vastustavat kirkon pyrkimyksiä tukahduttaa ihmisen luontaiset halut ja tarpeet.

Saatananpalvojat puolestaan ajattelevat Saatanan olevan persoonallinen voima, johon ihmiset voivat olla yhteydessä ja jota he voivat kutsua avukseen. Saatananpalvonta ei ole tiukka oppijärjestelmä, vaan sen suojissa toimii monenlaisia eriluonteisia ryhmiä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut