Tästä Neuvostoliitosta tulleesta pihojen tungettelijasta tuli todellinen riesa – "Karannut käsistä"

HAITTA Ulos jätetty ruoka houkuttaa tauteja levittäviä supikoiria asuintalojen pihoille. Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja myöntää, että "kannan hallinta metsästämällä taitaa olla myöhäistä".

Supikoirista on tullut ikävä riesa pääkaupunkiseudulla. Vantaalla riistanhoitoyhdistys saa supikoirista yhteydenottoja jo viikoittain.

–Asukkailta on tullut ilmoituksia eri puolilta Vantaata, viime aikoina muun muassa Koivukylästä, Rekolasta, Asolasta ja Hiekkaharjusta. Juuri viime viikolla eräs rouva kysyi, mitä pitää tehdä, kun supikoira häiritsee pihalla, kertoo riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Martti Palokas

Supikoirat aiheuttavat haittoja paitsi asukkaille myös lemmikeille. Supikoira levittää eläimiin tauteja, kuten voimakasta kutinaa aiheuttavaa kapia ja trikiinimatoa. Loiset saattavat tarttua myös ihmiseen. Lisäksi supikoira hävittää lintukantoja.

–Se syö mitä vain: linnunpesiä, poikasia, munia, lintuja. Täällä Sotungissa oli ennen paljon fasaaneja, mutta nyt niitä ei enää löydy, koska supikoirat ovat napsineet ne, Palokas harmittelee.

Supikoirat ovat levinneet puutarhoihin pitkälti ihmisten ajattelemattomuuden takia: asukkaat houkuttelevat tahattomasti niitä pihoilleen jättämällä ulos ruokaa.

–Sitten luullaan, että siili on käynyt ruokakupilla, vaikka se on ollut supi.

Vantaan supikoirakanta on jo niin suuri, että riistanhoitoyhdistys pitää tilannetta hallitsemattomana. Palokkaan mukaan kaupungissa on tuhansia supikoiria.

–Kannan hallinta metsästämällä taitaa olla myöhäistä. Kanta on karannut käsistä. Taistelu on siinä mielessä jo hävitty: niitä on liian paljon, Palokas myöntää.

Kannan laajuutta kuvaa se, että kun viime talvena Vantaan metsissä metsästettiin pari jänistä, samalla ammuttiin peräti 38 supikoiraa.

–Täällä Sotungissa supi on jo yleisempi kuin jänis, Palokas arvioi.

Supikoira levisi Suomeen aikoinaan Neuvostoliitosta, ja sitä pidetään nykyään kotimaan luonnon tuhoisimpana vieraslajina. Suomessa on jo satojatuhansia supikoiria. Kesällä eläin päätyi Euroopan komission mustalle listalle eli merkityksellisten haitallisten vieraslajien luetteloon.

Vantaalla laji on yleistynyt viime vuosina nopeasti. Supikoira on kaikkiruokainen eikä sillä ole täällä yleensä susien kaltaisia luontaisia vihollisia. Se myös lisääntyy tehokkaasti, sillä naaras voi synnyttää kerralla jopa noin 20 pentua.

Palokas pitää ongelmana sitä, ettei supikoiria voi hävittää asuinalueelta metsästämällä. Ne saavatkin usein mellastaa pihoilla kaikessa rauhassa. Metsästäjät voivat kyllä loukuttaa niitä elävänä, mutta Palokkaasta loukutus ja poiskuljetus lopettamista varten on turhan työlästä. Perinteisessä supikoiran hävittämisessäkin on rajoitteensa, sillä lain mukaan eläimen metsästyksessä ei saa käyttää keinovaloa eikä yötähtäintä. Palokas sanoo, että paras keino pitää haittaeläimet poissa pihoilta on olla ruokkimatta niitä.

Lakimuutos voi auttaa

Lakimuutos voi auttaa supikoirakannan pienentämisessä. Kansanedustaja Kari Kulmala (uv) jätti eduskunnalle kirjallisen kysymyksen toimista supikoiran vähentämiseksi luonnosta. Heinäkuussa hän iloitsi tiedotteessaan ministeriön päätöksestä: supikoira poistetaan riistaeläimistä ja rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen vuoden 2019 alusta. Siten supikoiran pyydystämiseen ja tappamiseen ei pidä enää suorittaa metsästäjätutkintoa eikä maksaa riistanhoitomaksua. Lisäksi alueen omistaja tai haltija saa pyydystää tai tappaa supikoiran alueellaan.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut