Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"

Yhä useammassa lapsiperheessä suositaan täysin kasvispohjaista ruokaa ja vegaanista elämäntapaa.

Anniina Ljokkoi opastaa lapsiperheitä vegaanielämään uudella kirjallaan Vegaanimuksu. Hänen mukaansa ruokavalion vitamiineihin ja monipuolisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Triin Maasik

toimitus

Tallinnassa asuvan suomalaisen kääntäjän, opettajan ja kirjailijan Anniina Ljokkoin uusi kirja Vegaanimuksut on kotimainen tietokirja, joka opastaa lapsiperheiden vegaaniseen arkeen.

Ljokkoin mukaan kaikkein tärkeintä lapsen vegaaniruokavaliossa on huolehtia vitamiinien saannista.

– Tiettyjä vitamiineja sanotaan ”vegaanivitamiineiksi”, vaikka ihan kaikki niitä tarvitsevat. Suurimman osan ravintoaineista saa ruuasta vähän vahingossakin, mutta vegaanin täytyy huolehtia muita tarkemmin B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja jodin saannista. D-vitamiinia täytyy ottaa lisänä lähes kaikkien, B12-vitamiinia taas annetaan eläimille ja sekasyöjät saavat sitä kautta vitamiininsa. Jodista on alettu vasta viime aikoina puhua.

Toinen tärkeä seikka on mahdollisimman monipuolinen ruokavalio.

Kuten kaikki lapset, myös vegaanimuksut voivat joskus nirsoilla tai olla valikoivia ruokansa suhteen, mutta Ljokkoilla on siihenkin vinkkejä.

– Oveluus on avain. Erilaisiin pihveihin ja lettuihin on helppo piilottaa erilaisia hyviä ruoka-aineita, kuten pähkinöitä. Oma lapseni ei pitkään suostunut syömään linssejä tai papuja, vaan olisi halunnut vain makaronia ja perunaa. Löysin linsseistä valmistettuja makaroneja, jotka upposivat hyvin.

– Myös erilaisia muotoja kannattaa kokeilla: lapseni innostui syömään kurkkuviipaleita, sillä ne olivat ensin auringon, sitten haukkaamisen jälkeen kuun muotoisia, Ljokkoi opastaa.

Anniina Ljokkoin mielestä yhteiskunnan suhtautuminen vegaanilapsiin ja -perheisiin on murroksessa.

– Kahden vuoden sisällä on tullut iso muutos. Itse asun Tallinnassa ja kokemusta on lähinnä Tallinnan päiväkodeista. Suomessa riippuu kaupungista ja päiväkodista, miten asiaan suhtaudutaan.

Suomessa suurin muutos oli kansallisten ravitsemussuositusten muuttuminen: vuonna 2016 niissä todettiin, että vegaaniruokavalio sopii kaikille.

– Se velvoittaa myös ruoan tarjoajia ottamaan selvää vegaaniruokavaliosta – aiemmin vegaanit olivat vähän altavastaajia. Jostain syystä Tampere ja Turku ovat ykkösiä tässä asiassa, niissä kaupungeissa on yleisenä käytäntönä, että vegaaniruokaa on tarjolla päiväkodeissa ja kouluissa.

Suomalaisvegaanit pitävät usein Tallinnaa vegaanin unelmapaikkana hyvän ravintolavalikoiman ja tarjonnan ansioista.

Anniina Ljokkoin mukaan Virossa suhtautuminen vegaaneihin on kahtalainen.

– Täällä on kymmenen kokonaan vegaanista ravintolaa ja kahvilaa, mikä on paljon näin pienessä maassa. Tarjonta myös kaupoissa on hyvää, mutta toisaalta viranomaisten suhtautuminen on Suomeen nähden todella jäljessä. Täällä vegaaniruokavaliota pidetään jopa vaarallisena, hän sanoo.

Ljokkoi korostaa, että veganismi ei ole vain ruokaan liittyvä valinta. Vegaanius vaikuttaa myös vaatteisiin ja esimerkiksi lastenohjelmiin, leluihin ja kirjoihin.

– Vaikkapa lastenohjelmassa käytetään usein eläinhahmoja ja niissä saattaa olla vaikka possu, joka syö lihapullia. Se on niin tavanomaista, että harva edes huomaa siinä mitään ongelmaa, mutta vegaani katsoo maailmaa vähän erilaisten lasien läpi.

– Minulla on haave, että jossain vaiheessa markkinoille tulisi vaihtoehtoja vaatteissa ja leluissa – myös valtavirtaleluissa ja lasten suosikkihahmoissa, hän kertoo.

Vegaanilapsi alkaa pikku hiljaa itse pohtia ja ymmärtää vegaanista elämäntapaa ja sen arvopohjaa.

– Kaksivuotias tietää, että vegaanit eivät syö kalaa tai lihaa, mutta ei sen kummemmin pohdi, mitä siihen liittyy. 3- tai 4-vuotias käsittelee asiaa eläinten kautta, että eläimet ovat kivoja ja niitä ei syödä. Viisivuotias ymmärtää jo, että on laajemmistakin asioista kyse, on saattanut esimerkiksi kuulla ilmastonmuutoksesta, vaikkei vielä täysin tajua mikä se on. Kouluikäinen osaa jo analysoida asiaa syvemmin, Ljokkoi pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 3. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 4. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 5. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 7. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 10. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 11. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 15. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.