Joka kolmas ajaa autolla liikkumaan – Mäkelänrinteessä suljetaan parkkipaikka autottomuuden päivänä

Perjantaina vietetään auton vapaapäivää, jolloin joukkoliikenteen lipuista saa alennusta ja auto kannustetaan jättämään kotiin. Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

Kolmannes pääkaupunkiseutulaisista ajaa autolla urheilemaan säännöllisesti, vaikka matka olisi lyhytkin. Tämä käy ilmi TNS Kantarin HSY:n Ilmastoinfolle tekemästä kyselytutkimuksesta. Autoilua perustellaan logistiikan haasteilla, nopeudella ja mukavuudella.

Matkat liikuntaharrastusten pariin ovat pk-seudulla keskimäärin varsin lyhyitä, yli puolella (56 %) matka lähimpään liikuntaharrastuksen paikkaan on noin kilometri.

Auton vapaapäivänä perjantaina 22. syyskuuta Mäkelänrinteen urheiluhalli Hesingissä haluaa konkreettisesti kannustaa auton jättämiseen kotiin.

Tämän takia osa uimahallin pysäköintipaikasta suljetaan. Parkkipaikalla järjestetään liikkujille reipasta ohjelmaa, muun muassa aamupalaa ja pyörähuoltoa aamun kello 7.30–11.

– Helsingissä ja lähiympäristössä tehdään ylipäätään autolla hyvin paljon lyhyitä matkoja. Merkittävä osa näistä matkoista suuntautuu joko omaan tai lasten liikuntaharrastuksiin, kertoo Ilmastoinfon projektipäällikkö Mira Soini-Nordström

Vaikka matka on lyhyt, yli kolmannes pääkaupunkiseutulaisista (35 %) käyttää liikuntamatkaan autoa vähintäänkin melko usein. Miehet valitsevat auton selvästi naisia mieluummin (44 % vs. 27 %).

– Kun liikuntapaikalle kulkee kävellen, juosten tai pyörällä, saa kätevästi hyvän alkulämmittelyn ja loppuverryttelyn. Samalla tulee tehneeksi ilmastoteon. Jos kaikki liikunnanharrastajat ottaisivat tämän tavaksi, olisi sillä jo varsin merkittäviä vaikutuksia liikennepäästöille, Soini-Nordström toteaa.

Yleisin tapa saapua liikuntapaikalle on kävely: 70 prosenttia vastaajista kertoo kävelevänsä vähintäänkin melko usein liikuntaharrastuksen pariin. Kyselyyn vastasi huhtikuussa 706 täysi-ikäistä liikuntaa harrastavaa pääkaupunkilaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.