Vantaalaismoskeijassa on lauantaina avoimet ovet – "Islamilaisen yhdyskunnan edustajilta saa kysyä vaikkapa musliminaisten asemasta"

YHTEISÖ Parkkialueen reunassa Havukoskella on teräsovi, jonka takana piilee aivan oma maailmansa.

Punainen matto vie huomion moskeijassa Havukoskella. Oikeassa laidassa istuva nuoriso-ohjaaja Mohamed Saed vitsailee ja diakoni Irma Liljeströmillä on pokassa pitelemistä. Liljeström on tehnyt paljon yhteistyötä Itä-Vantaan islamilaisen yhdyskunnan kanssa. Yhdyskunnan jäsenistä kuvaan ehtivät Mohamedin lisäksi Hussein Absugel ja Nur Abdirahman. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Isoa tilaa peittää pehmeä punainen matto. Ollaan miesten rukoustilassa moskeijassa keskellä Havukoskea. Tilassa on viisi miestä ja kolme naista. Miesten huoneeseen saavat siis astua myös naiset.

–Rukousten aikana miehet ovat omassa tilassaan ja naiset omassaan. Muutoin tilat ovat yhteisiä, kertoo Itä-Vantaan islamilaisen yhdyskunnan varapuheenjohtaja Nur Abdirahman

Kävelyllä halutaan talloa hienovaraisesti pois turhia ennakkoluuloja.”

Havukoskellasijaitseva Alshifa-moskeija, jota kutsutaan myös Koivukylän moskeijaksi, on ulkoapäin karu ja koruton. Ohikulkija saattaa erehtyä luulemaan moskeijan oven vievän parkkitilaan. Teräsoven takana aukeaa kuitenkin ihan oma maailmansa.

Moskeija avaa ovensa kaikille alueella asuville lauantaina 23. syyskuuta. Islamilainen yhdyskunta järjestää silloin Rauhankävelyn yhteistyössä Rekolan evankelisluterilaisen kirkon kanssa. Mukaan ovat tervetulleita myös muiden uskontokuntien edustajat ja uskonnottomat.

Kävelyllä halutaan talloa hienovaraisesti pois turhia ennakkoluuloja.

–Ei täällä ole rasismia. Kaikki tulevat toimeen, vaikka on eri uskontoja ja kulttuureja, kommentoi moskeijassa usein nuorten parissä töitä tekevä Mohamed Saed

Rekolan evankelis-luterilaisen seurakunnan diakoni Irma Liljeström on eri mieltä.

–Kyllä tällä alueella on paljon ennakkoluuloja ja rasismia.

Rauhankävelyllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Myös sellaisia, joita esittämällä pelkää paljastavansa omat ennakkoluulonsa.

–Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Kävelyllä on mukana islamilaisen yhdyskunnan edustajia ja heiltä saa kysyä ihan mitä tahansa uskontoon liittyvää, toteaa Saed.

Hänen mielestään on hyvä, että myös paljon polemiikkia aiheuttavista asioista keskustellaan, kuten vaikkapa musliminaisten asemasta.

–On parempi sanoa ääneen ja kysyä, kuin vain itsekseen pohtia.

On vain yksi asia, jonka Liljeström ja Saed toivovat loistavan poissaolollaan rauhankävelyllä: Toisen uskontoa rienaavat tai häpäisevät kommentit.

–Sellaisista ei ole mitään hyötyä kenellekään, pohtii Liljeström.

Myös lähipoliisi on läsnä kävelyllä.

–Poliisi ei osallistu tapahtumaan kävelijänä, vaan suoritamme normaalia yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa alueella Rauhankävelyn aikana, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Jarmo Ojala

Uskontojen Rauhankävely

Kävely järjestetään lauantaina 23. syyskuuta.

Rekolan seurakunnan ja Alshifa-moskeijan järjestämä tapahtuma kestää noin puolitoista tuntia.

Kävelyllä ilmaistaan halua elää rinnakkain rauhassa eri uskonnoista, uskonnottomuudesta ja kulttuuritaustoista riippumatta.

Kokoontuminen klo 14 Koivutorilla (ostoskeskuksen sisäpiha), josta kävellään Rekolan Pyhän Andreaan kirkolle ja sieltä Alshifa-moskeijalle.

Ohjelmaan kuuluu kirkon ja moskeijan pieni esittely. Kirkolla on pientä tarjoilua.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut