Kirkossakin valmius sukupuolettomiin titteleihin – näin kirkkoherra ja muut nimikkeet korvattaisiin

Myös sana tuomiokirkko on hiertänyt pitkään kirkon piirissä. Sirpa repo

Jukka Hämäläinen

Kirkossa löytyy suopeutta sukupuoleen viittaavien ammattinimikkeiden muuttamiseen. Tämä selviää kyselystä, jonka kirkko teki luottamushenkilöilleen kesällä jo ennen Aamulehden aloitetta sukupuolineutraaleista titteleistä.

Itse asiassa kirkossa on vuosikymmeniä puhuttu laajemman kieliremontin tarpeesta, sillä sen hallinto vilisee epäonnistuneita ja vanhentuneita nimikkeitä.

Kirkkoherra on tyypillinen epäonnistunut nimike, joka on väännös ruotsin kielen sanasta kyrkoherde, joka tarkoittaa kirkon paimenta.

Kirkkopaimeneksi nimen silti haluaisi muuttaa vain harva. Ylivoimaisesti suositumpia olisivat nimikkeet seurakunnan johtaja tai johtava pappi / pastori.

Myös sana tuomiokapituli on hiertänyt kirkossa. Tuomio on väärä käännös latinan sanoista domus eli talo tai koti ja capituli eli lukukappale. Kyseessä on siis talo, jossa luettiin kappaleita Raamatusta.

Enemmistö haluaisi nykyisin puhua mieluummin piispan toimistosta tai pelkästä kapitulista.

Samaa perua on tuomiokirkko, joka ei varsinaisesti viesti armollisesta Jumalasta. Uhkaavan nimityksen sijaan pitäisi sananmukaisesti puhua kotikirkosta.

Kirkon luottamushenkilöelimet ehdottivat korvaavaksi sanaksi eniten katedraalia ja lähes yhtä paljon piispan kirkkoa. Pääkirkko ja suurkirkko saivat hajaääniä.

Byrokraattista seurakuntayhtymää ehdotetaan korvattavaksi esimerkiksi muodolla Helsingin seurakunnat.

Vastaajat ehdottivat selvitettäväksi myös seuraavien termien korvaamista: kappalainen, kirkkoherranvirasto, keskusrekisteri ja seurakuntamestari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.