Viiltävää kuittia Touko Aallon naissuhteista ja jatkuvaa kettuilua Trumpille ja Sipilälle – Näin syntyvät Noin Viikon Uutisten palkitut vitsit

TELEVISIO Noin Viikon Uutisten juontaja aloittaa viimeisen kautensa. Sitten on edessä muutto Keski-Eurooppaan.

Noin Viikon Uutiset on kolmen vuoden aikana noussut Suomen kenties suosituimmaksi poliittiseksi satiiriksi.

Ohjelma voitti Kultaisen Venlan, ja sillä on sosiaalisessa mediassa vankka fanikunta, joka jakaa ohjelman meemejä ja videoita kymmenientuhansien muiden nähtäväksi.

Ja juuri tämän takia moni järkyttyi, kun ohjelmaa alusta asti juontanut stand up -koomikko ja toimittaja Jukka Lindström ilmoitti jättävänsä ohjelman tämän kauden jälkeen.

– Ohjelmaa on ollut todella kiva tehdä. Meillä on sairaan lahjakas tiimi, mutta tuntui, että on aika siirtyä eteenpäin. Minulla on asiasta hyvä fiilis. Enää ei tarvitse istua yömyöhään käsikirjoittamassa, koomikko nauraa.

Lindström muuttaa perheineen Keski-Eurooppaan, joskin hän aikoo palata Suomeen tekemään vielä stand up -keikkoja maaliskuussa muiden Noin Viikon Uutisten käsikirjoittajien kanssa.

Miehen toiveena on myös kokeilla siipiä ulkomaalaisen komiikan parissa.

– Haavenani on ollut tutustua eurooppalaiseen stand up -skeneen. En tiedä lopulta uskallanko, mutta ainakin yksi keikka on pakko kokeilla heittää.

Koomikon lähdön myötä myös koko Noin Viikon Uutisten jatko on auki. Lindströmin potentiaalinen korvaaminen ei tule olemaan helppoa, sillä ohjelma on vuosikausia henkilöitynyt hänen kasvojensa ja persoonansa ympärille.

– Kyllä se varmasti töitä porukalta vaatii. Olemme kuitenkin vuosien varrella rakentaneet sellaisen käsikirjoituskoneen, että uskon heidän halutessaan saavan homman toimimaan.

Noin Viikon Uutiset on tullut tunnetuksi ketään säästelemättömistä vitseistään. Etenkin kotimainen politiikka ja nykyinen hallitus saavat jatkuvasti osansa kuittailusta. Harjoituslähetyksessä, jossa tämä haastattelu tehtiin, vitsiä väännettiin niin hallituksen kyvyttömyydestä ymmärtää perustuslakia kuin Touko Aallon (vihr.) naisseikkailustakin.

Lindströmin uran varrella palautetta komiikasta on kuitenkin tullut verrattain vähän.

– Sosiaalisessa mediassa tullut palaute, minkä minä huomaan, on pääosin ollut positiivista. Myöskään poliitikoilta ei koskaan ole ainakaan minulle asti tullut mitään.

– Luulen, että he ymmärtävät pelin hengen. Tai sitten heillä on todella hyvä huumorintaju. Tai sitten ne palautteet jäivät johonkin Ylen laatikkoon, hän pohtii nauraen.

Näin vitsit syntyvät

Jukka Lindström suostui avaamaan prosessia, jolla Noin Viikon Uutisten palkittu komiikka syntyy.

Ensin käsikirjoitustiimi, joihin kuuluvat Lindströmin lisäksi muun muassa stand up -koomikot Anders Helenius, Tomi Haustola, Iikka Kivi, Yasir Gaily sekä taustatoimittajat Janne Zareff ja Jenni Poranen, pitävät ideapalaverin, jossa puhutaan aiheista ja asioista.

Sen jälkeen niistä aletaan muokata vitsejä ja havainnoidaan, kuinka hyvin ne toimivat ja naurattavatko ne koomikkoja itsejään.

Tämän jälkeen käsikirjoituksen sisältämät uutiset ja asiat faktatarkistetaan.

Tämän jälkeen vitsit asetetaan kronologiseen ja dramaturgisesti sopivaan järjestykseen. Noin Viikon Uutisten kuvatiimi tekee ohjelmassa näkyvät videot ja kuvat sekä kuvamuokkaukset. Niitä ideoidaan ja tehdään koko ajan käsikirjoituksen kanssa samanaikaisesti.

Lopuksi vitsien soljuvuutta testataan vielä niin, että Lindström lukee ne kollegoilleen lähetyksenomaisesti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut