Perheen lämmityskuluista lähti 1700 e/v – HS: Maalämpö toimii myös pohjavesialueella

toimitus

Yhä useammassa omakotitalossa ja taloyhtiössä on siirrytty tai harkitaan siirtymistä maalämmön käyttöön. Siirtymistä jouduttavat hyvät kokemukset uudesta lämpömuodosta, jonka asennuskulut ovat kalliit, mutta joka maksaa itsensä nopeasti takaisin halvemman energian ansiosta.

Helsingin Sanomien haastattelemaOlli Enqviston erittäin tyytyväinen kolme vuotta sitten tehtyyn remontistaan, jossa 140-neliöisen puutalon öljylämmitys vaihtui maalämpöön.

Enqvist kertoo HS:lle, että vuonna 1954 valmistuneen talon lämmityslasku halpeni vuodessa 2 550 eurosta noin 820 euroon. Hän laskee että investointi kuoletetaan jo alle 7,5 vuodessa, jonka jälkeen sijoitus tuo säästöjä.

HS:n mukaan uuteen taloon maalämpöpumpun saa asennettuna nyt 12 000–16 000 eurolla. Vanhan talon omistajan on syytä budjetoida pari tuhatta euroa enemmän.

Uuden investoinnin takaisinmaksuaika riippuu siitä, millaiseen kohteeseen se asennetaan.

Kannattaa huomata, että jos talo on pieni ja hyvin eristetty, on lämmitysener­gian tarve vähäinen. Siksi maalämmön takaisinmaksuaika venyä pitkäksikin.

Joillakin asuinalueillamaalämmön asentamista rajoittaa pohjavedenottoalue. Näin on myös Turengissa asuvalla Enqvistillä, joka ei voinut asennuttaapihalleen syvää porakaivoa, vaan maalämpö päätettiin kerätätontillekaivetusta vaakaputkistosta. Se on toiminut moitteetta.

Kolmas vaihtoehto maalämmölle on vesistöön tehtävä vaakaputkisto.

Lämpöpumppu, sähkö vai maalämpö? Lue tästä, kuinka nopeasti eri lämmitysmuodot maksavat itsensä takaisin.

LUE MYÖS: Maalämpö on hyvä lähinnä hyvätuloisten valinta – tutkijat ehdottavat tukea

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut