Video: Satudarah-jengin pääkaksikolle vaaditaan pitkiä rangaistuksia – "Jengiliivit valtiolle rikoksentekovälineinä"

RIKOS Poikkeuksellisen suuri Satudarah-oikeudenkäynti alkoi Järvenpäässä tiukoin turvatoimin. Pääsyytetyt ovat Järvenpäästä.

Tuusulan käräjäoikeudessa Järvenpäässä alkoi keskiviikkona poikkeuksellisen laaja, moottoripyöräjengi Satudarah MC:tä koskeva oikeudenkäynti. Pelkkä syytteiden luku kesti yli tunnin. Oikeussaliin kuljettiin turvatarkastuksen läpi ja istuntoa valvoi paikalla noin 20 poliisia. anton.soinne@media.fi

Marianna Simo

Väkivaltaisuudestaan tunnettu moottoripyöräjengi Satudarah MC oli etsimässä kerhotilaa Keski-Uudeltamaalta, kun poliisi pääsi viime keväänä jengin jäljille Järvenpäässä muun muassa telekuuntelutietojen avulla.

Keskiviikkona Järvenpäässä alkoi jengiä koskeva poikkeuksellisen laaja oikeudenkäynti tiukkojen turvatoimien sävyttämänä. Tuusulan käräjäoikeuden täydessä salissa oikeudenkäyntiä valvoi noin 20 poliisia.

Keski-Uusimaa-lehti kertoo, että rikosvyyhdessä on peräti 81 syytekohtaa. Niiden lukeminen vei syyttäjältä aikaa yli tunnin. Pääsyytettynä on neljä järvenpääläistä 21–31-vuotiasta liivijengin jäsentä. Kolme heistä on ulkomaalaistaustaisia.

Nelikkoa epäillään vakavista väkivalta- ja omaisuusrikoksista. Miehiä syytetään muun muassa törkeistä ryöstöistä, törkeistä vapaudenriistoista, törkeistä pahoinpitelyistä ja ampuma-aserikoksista.

Eniten syytekohtia on kantasuomalaisella järvenpääläismiehellä: yli 40. Hänen läheisimmällä rikoskumppanillaan niitä on 36. Miehet kiistävät pääosin lähes kaikki syytteet lukuun ottamatta huumausainerikoksia ja rattijuopumuksia.

Uhria puukotettiin kuusi kertaa ja jätettiin virumaan syrjäiselle metsätielle."

Miehet muun muassa kaappasivat uhrejaan autoon osana väkivaltaista velanperintää ja kostoa liivijengin kunnian loukkaamisesta. Yhtä uhria puukotettiin kuudesti, minkä jälkeen hänet jätettiin virumaan pahoin loukkaantuneensa syrjäiselle metsätielle ilman puhelinta.

Miehet pitivät uhreja panttivankeinaan myös suomalaistaustaisen päätekijän asunnolla Järvenpään Nummenkylässä. Siellä uhreja pahoinpideltiin muun muassa teleskooppipampuin, sähkölamauttimin ja golfmailoin.

Poliisi takavarikoi miehiltä viime vuonna Järvenpäässä useita luvattomia ampuma-aseita kuten pumppuhaulikon, pistoolin ja itse rakennetun putkihaulikon.

Kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta."

Kaikkiaan rikosvyyhdessä on syytettynä 12 nuorta aikuista: 11 miestä ja yksi nainen. Keravalaisnaisen epäillään muun muassa antaneen eniten rikoksia tehtailleelle järvenpääläiselle poikaystävälleen väärän alibin.

Jutun monimutkaisuutta kuvastaa se, että osa syytetyistä on oikeudenkäynnissä myös asianomistajina.

Massiiviseen oikeudenkäyntiin on varattu kolme tuomaria ja yhdeksän päivää. Pääsyytteet luetaan lokakuussa. Syyttäjä vaatii rikosvyyhdin pääkaksikolle kovennetuin perustein huomattavan pitkiä, ehdottomia vankeusrangaistuksia.

–Kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta eli Satudarah MC:n jäseninä tehdyistä rikoksista. Syytetyt ovat tehneet rikoksia Satudarah MC:n liivit päällään, kihlakunnansyyttäjä Anna–Riikka Ruuth sanoo.

Syyttäjä vaatii, että pääsyytetyt luovuttavat jengiliivinsä valtiolle. Kolme syytetyistä vastustaa tätä, koska jengiliivejä ei voida heidän mukaansa pitää rikoksentekovälineinä.

Neljäs kertoo eronneensa jengistä ja luopuneensa liivistään jo keväällä.

Jutun pääsyytetyillä on aiempaa yhteistä rikoshistoriaa. He kiistävät, että teoissa, joista heitä nyt syytetään, olisi kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta. Osa rikoksista on tehty viime vuoden puolella eli ennen kuin Satudarah MC:n katsotaan rantautuneen Suomeen.

Asianomistajat vaativat vastaajilta kärsimys- ja vahingonkorvauksia yhteensä lähes 227 000 euron edestä. Asianomistajina on myös Satudarah MC:n entisen Suomen-presidentin omaisia: Ruotsissa asuvat äiti ja miehen neljä lasta. Jengin johtaja kuoli rajussa ulosajossa Järvenpään Poikkitiellä toukokuun alkupuolella.