Helsinki aikoo alentaa nopeusrajoituksia 30 km/h:een – koskee keskustaa ja kaikkia asuinalueita

MUUTOS Liikenneturvallisuus paranee, kun nopeuksia alennetaan, kertoo kaupunkiympäristön toimiala.

Mannerheimintiellä 50 km/h -rajoitus laskisi 40:een km/h ensimmäisessä vaiheessa Kuusitien ja Musiikkitalon välillä. Myöhemmin matalampi rajoitus ulottuisi Hakamäentielle asti. Ella Kajaste

Kaisa Paastela

Helsingin kaupunki suunnittelee nopeusrajoitusten laskemista laajalti koko kaupungissa. Syksyn aikana kaupunki valmistelee periaatteet nopeusrajoitusten määrittämiseksi.

Esityksen suurin muutos nykytilanteeseen verrattuna on kaikkien asuinalueiden tonttikatujen nopeusrajoituksen laskeminen 30 kilometriin tunnissa. Tällä hetkellä noin puolella tonttikaduista rajoituksena on vielä 40 km/h, lopuilla tonttikaduista rajoitus on laskettu 30 kilometriin tunnissa jo aiemmin.

Keskustassa nopeusrajoitus laskettaisiin 30 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta pääkatuja ja reittejä satamiin. Niillä rajoitus olisi 40 km/h.

Nopeusrajoitus laskisi 30 kilometriin tunnissa esimerkiksi Lönnrotinkadulla ja Uudenmaankadulla.

Mannerheimintiellä 50 km/h -rajoitus laskisi 40:een km/h ensimmäisessä vaiheessa Kuusitien ja Musiikkitalon välillä. Myöhemmin matalampi rajoitus ulottuisi Hakamäentielle asti.

Nopeusrajoitusten laskemisen ansiosta henkilövahinkoihin johtavien onnettomuuksien arvioidaan vähenevän lähes 20:llä viime vuosien keskiarvoon verrattuna. Se tarkoittaisi noin 13 prosentin vähennystä osuuksilla, joilla nopeudet laskisivat, ja noin neljän prosentin vähennystä koko katuverkolla.

– Nopeuden laskiessa todennäköisyys joutua onnettomuuteen pienenee ja lisäksi onnettomuuksien seuraukset ovat lievempiä. Kun törmäysnopeus laskee 40:stä 30 kilometriin tunnissa, jalankulkijan kuolemanriski puolittuu, liikenneinsinööri Jussi Yli-Seppälä sanoo.

Matalammat nopeusrajoitukset parantavat myös kaupungin viihtyisyyttä. Esimerkiksi liikenteen melu vähenee, kun kiihdytykset vähenevät. Lisäksi maltilliset ajonopeudet lisäävät etenkin jalankulkijoiden turvallisuuden tunnetta.

Matka-aikoihin tai liikenteen sujuvuuteen alemmat nopeusrajoitukset vaikuttaisivat varsin vähän.

– Käytännössä muutokset eivät vaikuta merkittävästi useimpiin ajoreitteihin, sillä kehäteillä ja sisääntuloväylillä nopeudet pysyvät ennallaan ja esikaupunkien pääväylilläkin muutokset ovat vähäisiä. Kantakaupungissa taas keskinopeudet ovat etenkin päiväsaikaan useimmilla katuosuuksilla matalammat kuin esitetyt nopeusrajoitukset, Jussi Yli-Seppälä toteaa.

Esityksestä kerätään valmistelun tueksi lausuntoja ja kommentteja ennen kuin se menee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn. Periaatteista voi keskustella suunnittelijoiden kanssa verkossa perjantaina 22. syyskuuta kello 13−14.30 ja keskiviikkona 27. syyskuuta kello 19−20 osoitteessa www.facebook.com/helsinkikaupunkiymparisto

Periaatteita voi kommentoida 6. lokakuuta asti. Kysymyksiä ja kommentteja verkkokeskusteluun voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen kymp.viestinta@hel.fi

Jos kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy periaatteet nopeusrajoituksista, laaditaan tarkemmat, katukohtaiset suunnitelmat muutoksista. Osalla kaduista nopeusrajoitukset voidaan muuttaa nopeasti liikennemerkkiä vaihtamalla, mutta osa kaduista vaatii alemman rajoituksen tueksi myös rakenteellisia muutoksia

Tällaisilla kaduilla uudet nopeusrajoitukset toteutetaan myöhemmin esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä

Esitys uusista nopeusrajoituksista

Kaikilla asuinalueiden tonttikaduilla 30 km/h -rajoitus

Keskustassa 30 km/h -rajoitus, paitsi pääkaduilla ja satamiin johtavilla reiteillä 40 km/h

Teollisuusalueiden tonttikaduilla pääsääntöisesti 40 km/h -rajoitus

Pääkaduilla 50 km/h esikaupunkialueilla, 40 km/h kantakaupungissa

Alueellisilla kokoojakaduilla 40 km/h

Paikallisilla kokoojakaduilla 30–40 km/h

Aiheeseen liittyvää

 1. MT: Autoliitto luopuisi talvinopeusrajoituksista: "Etelässä ei välttämättä ole talvea ollenkaan"
  2.9.2017 13:50
 2. “Tilanne on katastrofaalinen” – aamukävely Tehtaankadulla paljasti lasten koulumatkan liikenneviidakon
  22.8.2017 18:20
 3. Yrittäjä haluaisi "rattimiehille" oikeuden ajaa ylinopeutta – Liikenneturvan asiantuntijalta viileä kuitti
  27.4.2017 11:56
 4. Lakiesitys valmisteilla 1 km/h ylinopeudesta sakottamiseksi – USU: suomalaisilta täystyrmäys
  18.7.2017 6:50
 5. Miksi tiellä on alennettu nopeusrajoitus, vaikka työmiehiä ei näy missään? Tässä vastaus
  18.7.2017 6:40
 6. Autoilija, varaudu mittaviin tietöihin Helsingissä – Urakka valmistuu vasta ensi kesänä
  4.7.2017 6:30
 7. Autoilijat tuskissaan ruuhkissa – "Tilanne on katastrofaalinen"
  23.5.2016 6:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut