Näin toimi laiton viinakauppa – Remu Aaltosen äitikin harrasti "liikkuvaa liiketoimintaa"

HISTORIA Monen ihmisen arjen kulmilla on aikoinaan pyörinyt vilkas viinaralli.

Simonkylän ja Ruskeasannan arvellaan olleen riittävän syrjässä Helsingin keskustasta, jotta siellä oli hyvä harjoittaa laittomuuksia. Kuvassa Ruskeasannassa sijaitseva Tulppaanitie. Jouko Marjanen/Vantaan kaupunginmuseo

Tiina Örn

1900-luvun alkupuolella voimassa ollut kieltolaki ei lopettanut viinan juomista, se vain hankaloitti viinan hankkimista. Viinaa ei saanut myydä, mutta sitä virtasi Suomeen ulkomailta.

Viinaa myytiin muun muassa salakapakoissa."

Simonkylä oli kieltolain aikaan monien janoisten huulilla. Simonkylän pirtumenneisyys selviää alueen historiasta kertovasta Puronvarren tarinoita -julkaisusta.

"Pirtua tuotiin Virosta huomattavat määrät Sipoon luonnonsatamiin, josta se siirrettiin Simonkylään. Lastin vienti sieltä suoraan Helsinkiin olisi ollut liian riskaabelia, sillä sitä reittiä poliisi vartioi tiukasti. "

Simonkylään tulleet suuremmat pirtuerät kuljetettiin Helsinkiin, jossa miestä väkevämmälle oli kysyntää.

"Simonkylässä pirtu pullotettiin sopivan kokoisiin myyntipakkauksiin ja siirrettiin pikkuerissä vihannes- ja lihakuormien mukana huomaamattomasti sovitulle tilaajalle Helsinkiin. Toisaalta alueen maine oli sen verrran hyvin tunnettu, että Helsingin herrat osasivat sitä (viinaa) Simonkylästä hakeakin"

Simonkylän arvellaan olleen riittävän kaukana Helsingistä, mutta kuitenkin syrjässä, jotta laiton puuha kannatti.

"On muistettava, että noihin aikoihin Simonkylän takana alkoi korpi ja siellä oli herrojen metsästysmaat."

Kieltolain aikaan viinaa myytiin muun muassa salakapakoissa Minttutiellä ja Laaksotiellä. Tuulikki Wikström, yksi Simonkylän historiikin tekijöistä muistelee haastatellun sanoneen, että salakapakoiden lisäksi monesta talosta sai viinaa.

–Piti vain jättää postilaatikkoon raha. Pullon voi sitten hakea samaisesta laatikosta.

Laiton viinabisnes pyöri Simonkylän ja Ruskeasannan alueella myös 1950-luvulla. Vantaa-Seuran Helsingin Pitäjä -julkaisussa kerrotaan, että nykyisen Sireenitien ja Angervotien kulmassa asui 1950-luvulla kolme junavaunullista romaneja:

"Yksi perheistä oli Aaltoset, jonka katraaseen kuului kuuluisa Hurriganes-yhtyeen keulahahmo, muusikko Henry ”Remu” Aaltonen Perheet elättivät itsensä muun muassa pimeää viinaa myymällä."

Myös Vantaan kaupunginmuseon blogista löytyy aiheesta maininta:

"Eräs Hiekkaharjun alueella asunut haastateltavamme muisteli Remun äidin harjoittaneen liikkuvaa liiketoimintaa alkoholipitoisten juomien parissa. Muista lähteistä saimme vihiä toiminnan vakiintumisesta Ruskeasannan ostarille.

Ruskeasannalla asunut Pentti Heinonen kertoo Puronvarren tarinoita -kirjassa:

– Ruskeasannan alueen hiekkamontuissa, nykyisen Mistelin päiväkodin kohdalla, oli viinanmyyntiä puisessa kopissa. Toinen viinanmyyntipaikka oli Sireenitiellä.

Kursivoidut kohdat on Simonkylän omakotiyhdistyksen julkaisemasta Puronvarren tarinoita -kirjasta on alunperin julkaistu Simonseutu-lehden artikkelissa (1/92). Artikkelin on kirjoittanut Simonkylän historiaa tutkinut Jussi Niininen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.