Piilotettuja arkkitehtuurin helmiä esitellään Helsingissä – täältä löytyy Mannerheimin salaovi

ARVOKOHTEET Renessanssipalatsi Kalevan talo kätkee Mannerheimin salaoven ja paljon muuta.

Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmauksessa seisoo massiivinen pankkitalo.

Katutasossa nurkka vaikuttaa tylsältä, ja sen ohi harppoo tuhansia ihmisiä päivässä oikeastaan rakennusta näkemättä.

Kyseessä on arkkitehti Armas Lindgrenin onnistuneimpana työnä pidetty renessanssilinna, joka valmistui vakuutusyhtiö Kalevan käyttöön 1913.

–Lindgren halusi siitä italialaistyyppisen, koska pankkitoiminta on peräisin Italiasta, Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala kertoo.

Kulmaus kätkee sisäänsä Helsingin ehkä hienoimman portaikon. Se on tehty valkoisesta marmorista, ja sitä valaisevat Emma Salzmannin suunnittelemat upeat jugendhenkiset valaisimet.

Sisällä ennallaan ovat yläkerran holvikattoinen pankkisali ja alkuperäinen johtokunnan kokoushuone.

Lisää monelle ennennäkemättömiä arvotiloja paljastuu hotelli Seurahuoneen puolelta. Tuttuja ovat ravintolasali ja pyöreä sali, mutta harva lienee käynyt ravintolan päädyssä ylhäällä sijaitsevassa Mannerheim-kabinetissa.

–Tämä on yksi Mannerheimin suosimista neuvottelutiloista. Hän keskusteli täällä esimerkiksi Heinrich Himmlerin kanssa, Kummala paljastaa.

Kabinettiin on sisäpihalta oma sisäänkäynti, jota Kummala luonnehtii salaoveksi.

–Sitä kautta Mannerheim pääsi tänne huomaamatta.

Ravintolasalin lasimaalauksessa on myös kaksi kurkistusaukkoa, joista henkivartijat saattoivat pitää silmällä mahdollisia tunkeilijoita.

Kalevan taloa uhkasi 1970-luvulla purku Anttilan tavaratalon tieltä, mutta valtion rakennustoimikunta vetosi talon säilyttämisen puolesta. Nykyisin talo on suojeltu.

Juhlavuoden kävelykierros

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda esittelisatavuotiaan Suomen kunniaksi arvokiinteistöjään.

Simonkatu 8:ssa sijaitseva Koiton talo (1907) oli tärkeä työväen kokoontumispaikka, josta kaupunginteatteri sai alkunsa.

Kalevan talo (1913) Kaivokatu 12:ssa tunnetaan parhaiten hotelli Seurahuoneesta.

Mikonkatu 17:n Fennia-talo (1898) kruunaa Rautatientorin, josta haluttiin suomalainen aukio keisarillisen Senaatintorin vastapainoksi.

(14.9.2017 kello 10:13poistettu kävelykierrosten ilmoittautumistiedot, koska kierrokset varapaikkojen jonotuslistoineen ovat täynnä.)

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut