Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laskelma: Näin paljon lukiossa opiskelu maksaa

Lukion kustannukset esimerkkiopiskelijan kohdalla ovat tällä hetkellä noin 2600 euroa.

Tällaiseen summaan Suomen Lukiolaisten Liitto SLL päätyy laskelmassaan.

Summa sisältää oppimateriaalit, ylioppilastutkintomaksut, sähköisessä ylioppilaskokeessa tarvittavan kannettavan tietokoneen sekä muut tarvikkeet ja ohjelmistot.

Liiton mukaan tukiverkot opiskelukustannuksiin ovat riittämättömät.

–Tilanne vaihtelee kunnittain, mutta yleisesti ottaen toimeentulotuen oppikirjatuet ovat jääneet hurjasti jälkeen todellisista kustannuksista. Puhumattakaan siitä, miten kustannukset painavat niitä pienituloisia perheitä, jotka eivät ole yhteiskunnan tukien piirissä, huomauttaa SLL:n puheenjohtaja Pietu Heiskanen

Liitto iloitseekin ministeri Sanni Grahn-Laasosen päätöksestä tilata Opetushallitukselta selvitys toisen asteen kustannuksista opiskelijoille.

–Jokaisella nuorella on oltava aito mahdollisuus jatkaa opintojaan myös perusasteen jälkeen – se on jo aivan ehdoton edellytys työelämässä ja yhteiskunnassa toimimiselle, Heiskanen alleviivaa.

SLL on mukana lapsi-, perhe- ja opiskelijajärjestöjen yhdessä käynnistämässä kansalaisaloitteessa maksuttomasta toisesta asteesta. Allekirjoituksia aletaan kerätä syyskuussa.