Lapsen pelaaminen voi sekoittaa koko perheen – Jari Sinkkonen: "Tässä tilanteessa antaisin kuukauden pelikiellon"

Jari Sinkkosen mukaan jokaisen vanhemman on syytä huolestua, jos pelit vähentävät lasten yöunta. Arkisto

Mikko Välimaa

Tuttu tilanne monesta kodista: Heti koulusta tultuaan lapsi sulkeutuu huoneeseensa ja pelaa uutta konsolipeliä useamman tunnin putkeen.

Kun vanhemmat saapuvat töistä, on vastassa hikipäinen ja punaposkinen poika, joka purkaa pelimaailman epäonnistumistaan haistattelemalla tosimaailmalle.

Toisessa kodissa teini-ikäinen tyttö taas valvoo aamuyön pikkutunneille asti ja somettaa. Aamulla kouluun lähdöstä ei tule mitään.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen tuntee tämäntyyppisettilanteet perin pohjin. Vastaanotollaan hän on tavannut useita peli- ja somekoukkuun jääneitä lapsia ja nuoria.

Sinkkonen kumoaa suoralta kädeltä väitteet, joiden mukaan esimerkiksi väkivaltapeleillä ei olisi vaikutusta herkässä kehitysiässä oleviin lapsiin.

–Tiede on osoittanut, että lapsen aivoihin vaikuttavat lukemattomat seikat. Miten sitten pelien vaikutus valuisi pois kuin vesi hanhen selästä, kokenut psykiatri kysyy.

Osa suomalaislapsista jää nyt niin pahaan peli- ja somekoukuun, että joutuvat hakemaan apua turvataloista. Sellainen toimii muun muassa Vantaalla.

Ääritapausten lisäksi on kuitenkin paljon enemmän lapsia, joilla riippuvuus on maltillisempaa.

Kirkkonummen Kartanonrannan koulun vanhempainillassa äskettäin puhunut Sinkkonen sanoo, että jokainen lapsi on oma tapauksensa, eikä yleispäteviä neuvoja esimerkiksi peliajan tai somettamisen rajoituksiin voi antaa.

Jokaisen vanhemman on kuitenkin syytä huolehtia, että lapsi syö ja nukkuu riittävästi.

–Riittävä uni nyt monessa perheessä haastavin asia. Jo ennen kännykkäaikaa, 1990-luvulla tutkimuksissa huomattiin, että yksi viidesosa kuudesluokkalaisista valvoi arki-iltaisin yli kello 23:n. Se on liikaa, ja sitten koulussa potuttaa eikä jakseta keskittyä.

Hyvänä nyrkkisääntönä Sinkkonen pitää myös vanhaa neuvoa, että pelaamisen ja nukkumaan menon välissä pitäisi olla kaksi tuntia aikaa, jolloin lapsi voisi rauhoittua.

Joissakin perheissä lasten pelaamista rajoitetaan erilaisin esto-ohjelmin, mikä Sinkkosen mukaan voi toimia.

–Ne voivat olla sopivia osalle lapsista, sillä niiden kanssa ei voi alkaa neuvottelemaan. Kun kello tulee 18, peli menee kiinni "klonks" ja sillä selvä.

Sinkkonen kehottaa myös kokeilemaan sopimuksia. Sellaisen voi tehdä vaikka kirjallisena. Jotkut lapset sitoutuvat niihin, eikä muu elämä siitä häiriinny.

– Ja on myös olemassa lapsia, joille voi sanoa, että siitä vaan, pelatkaa niin paljon kuin haluatte, ja tulos on silti lapselle hyvä.

Aina tiukkakaan rajoitus ei toimi ja tarvitaan pidempi "digipaussi".

Sinkkonen kertoo tapauksesta, jossa äiti salli pojalleen vain yhden tunnin pelaamista viikossa. Tästä oli seurauksena se, että kaikki muu arki kietoutui tämän yhden pelitunnin ympärille.

Lapsi puhui jatkuvasti siitä, mitä aikoo pelata tunnin aikana.

–Sellainen on tietysti aivan mahdotonta. Tällaisellepojalle antaisin suoraan yhden kuukauden pelikiellon, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan osa – joskin pieni osa – lapsista tulee todella peliriippuvaisiksi.

–Kyse on dopamiiniriippuvuudesta, jossa pelaaja ehdollistuu koukuttaville peleille.

Pelintekijöille Sinkkosella on myös sanottavaa.

Hän hämmästelee K18-pelejä, joissa pelaaja pääsee samastumaan psykopaatti-alkoholistin ja pahantekijän rooliin.

Miksi ihmeessä ihmisen pitäisi samastua psykopaatti-alkoholistiksi."

–Yhdysvalloissa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan tällainen peli on yhteydessä antisosiaaliseen käyttäytymiseen ja esimerkiksi tupakointiin. Tutkimuksen otoksena oli 5000 lasta, joita seurattiin pidemmän aikaa. Tutkimus ei osoita syy–seuraus-suhdetta, mutta kuvaa ilmiötä laajasti, Sinkkonen sanoo.

–Toisessa tutkimuksessa oli mukana 130 000 lasta ja se perustui 136 tutkimuksen meta-analyysiin. Siinä osoitettiin, että pelaaminen oli yhteydessä moneen negatiiviseen asiaan. Arkiliikunta vähenee ja kunto heikkenee.

–Ylipäätään voi kysyä, miksi ihmeessä ihmisen pitäisi samastua psykopaatti-alkoholistiksi, Sinkkonen hämmästelee.

Paljon puhuva on myös arvio siitä, että yhdysvaltalaisnuoret ovat viettäneet netissä aikaa 10 000 tuntia parikymppisiksi elettyään.

Se vastaa suurin piirtein ruotsalaispsykologi Anders K. Ericssonin esittämää ajatusta jonka mukaan jonkin lajin "mestaruustason" saavuttaminen vaatii kymmenen tuhannen tunnin harjoittelun.

"10 000 tunnin sääntöä" on tieteessä ja kulttuurissa kritisoitu laajalti, sillä kenestä tahansa ei tule mestaria vaikka kuinka harjoittelisi.

Sinkkosen omissa arvovalinnoissa kulttuuriharrastukset ovat sattumoisin korkealla, mutta se ei ole olennaisinta, kun hän antaa neuvoja lasten kasvatukseen.

– Kaikkien lasten pitäisi saada olla sitä mitä he ovat, Sinkkonen sanoo.

Lue myös: Jari Sinkkonen: Vanhempien parisuhde on ensisijainen – "Lapset tulevat siipeilemään"

Juttu perustuu Jari Sinkkosen esitelmään Kirkkonummen Kartanonrannan koulun vanhempainyhdistyksen puhetilaisuudessa 29.8.2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 9. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 10. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 11. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 12. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 15. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 14. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.