Presidentti Niinistö Ylellä: "Olen puhunut viisi vuotta tiedustelulain kiirehtimistä"

Tasavallan presidentin mukaan Suomen viranomaiset ovat tiedonsaannissaan liialti ulkomaisten viranomaisten "hyvän tahdon" varassa.

toimitus

Ylen Ykkösaamussa vieraillut tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi, että Turun tapahtumat eivät ole varsinainen syy siihen, että hän kannattaa tiedustelulakien uudistamista. Keskustelussa ollut tiedustelulaki avaisi viranomaisille nykyistä selvästi laajemmat valtuudet hankkia tietoa henkilöistä ja esimerkiksi yrityksistä, jos tarkoituksena on taata kansallinen turvallisuus.

– Olen viisi vuotta puhunut tiedustelulain kiirehtimistä, olen säilyttänyt oman sanomani.

Presidentti tosin mainitsi haastattelussa, että laajennetut valtuudet viranomaisten tiedonsaannille eivät olisi välttämättä estäneet Turun iskua.

Joka tapauksessa Niinistö katsoo, että suomalaisviranomaisilla on liian suppeat valtuudet hankkia ja tuottaa tietoa eri kohteista.

– Olemme sen tiedon varassa, mitä saamme muualta (ulkomailta) hyväntahtoisesti annettuna, hän muotoili.

Lisäksi presidentti sanoi, että Euroopassa on onnistuttu torjumaan ja jäljittämään uhkatekijöitä, viitaten terrorismisuunnitelmien paljastamiseen.

– En ole poliisiasioiden ekspertti, mutta kun meillä on näitä seurattavia henkilöitä sadoittain, niin heidän seuraamisensa saattaisi helpottua, jos tiedustelulait olisivat (uudistettuina) voimassa.

Haastattelussa Niinistö kommentoi myös vierailuaan Yhdysvaltoihin. Hän ei kertonut uusia asioita tai yksityiskohtia presidentti Donald Trumpin kanssa käydyistä keskusteluista, mutta kertasi Trumpin olleen hyvin perillä Suomen tilanteesta sekä niistä asioista, joita presidentti Niinistö pitää tärkeinä.

Trump suhtautui esimerkiksi myönteisesti keskusteluun päästöjen vähentämisestä. Niinistön mukaan sana ilmastonmuutos kuitenkin sopii huonosti Trumpin sanavarastoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut