Historiallinen muutos Koffilla: Vanhat olutpullot pois, nämä uudet tilalle – "Yhtä pulloa käytettiin keskimäärin 33 kertaa"
3
Vanha pullomalli on 1950-luvulta. Vieressä Koffin uudet pullot. Tanja Niemi-Laurila
Katso isompi kuvaKuluttajan käsi tarttuu enenevässä määrin tölkkiin, uudelleen täytettävien pullojen osuus pieneni merkittävästi, kertovat Koffin tuotantojohtaja Bo Ranta ja viestintäjohtaja Marja-Liisa Weckström. Tehtaan tölkkivuori onkin näyttävä. Tanja Niemi-Laurila
Katso isompi kuvaHelda Tamjärv-Mattinen ja Harri Bergman valvomassa Somesrby-siiderin linjastoa. Tanja Niemi-Laurila
PANIMO Sinebrychoffin tehtaalla Keravalla investoitiin profiilipullolinjastoon. Lisäksi tehtaalla hävitettiin 350 000 oluen ja Coca Colan muovikoria.
Tanja-Elina Niemi
| Päivitetty
Sinebrychoffilla luovuttiin viime vuonna uudelleentäytettävistä lasipulloista. Eli niistä ruskeista pienistä pulloista, joista olutta on juotu 1950-luvulta lähtien. Syynä oli sekä lasipullojen huono kunto että tölkkien vetovoima.
– Tölkin osuus on niin vahva, se on noin 80 prosenttia, ja kuluttajan käsi tarttuu paremmin brändin omannäköiseen lasipulloon, kertoo Koffin viestintäjohtaja Marja-Liisa Weckström.
Viime syksynä Keravalla otettiin käyttöön uusi linjasto, joten nyt sekä valmistus että pullotus tapahtuu Koffilla. Se oli yli miljoonan euron investointi.
Uudentyyppiset, pitkäkaulaiset lasipullot ovat siis edelleen kierrätettäviä, mutta ne tehdään aina uudelleen. Valmistus on Puolassa ja Virossa.
Vanhoja, uudelleentäytettäviä pulloja ei ole hankittu Suomeen enää vuoden 2008 jälkeen. Parhaimmillaan käytetty pullo kiersi pesussa 33 kertaa. Ne alkoivat olla, paitsi kuluttajan kannalta epämiellyttäviä, myös riski, kun ne hajosivat tuotannossa.
– Niiden kysyntä oli meillä viime vuonna enää alle viisi prosenttia, kun kymmenen vuotta sitten osuus oli 140 miljoonaa litraa, kertoo tuotantojohtaja Bo Ranta
– Kun profiililasipullot tulivat kuvaan mukaan, veimme juomat aluksi Keravalta Viroon pullotettavaksi profiilipulloon.
Kilpailijoilla on vielä tuotteita vanhoissa lasipulloissa, sillä niitä on Suomessa ollut kierrossa 59 miljoonaa. Sinebrychoffin osuus on ollut kolmannes.
Koffilla on poistettu myös muovikorit, sekä siniset olutkorit että Coca-Colan punaiset korit. Sinisiä koreja oli 200 000 ja punaisia 150 000. Aalto-yliopistolle meni designlinjan projektiin viisisataa punaista koria, mutta muuten kaikki muovikorit on jo murskattu tehtaalla.
– Ei kannata soittaa, koreja ei enää ole, sanoo Weckström.