Lapinlahden sairaalan päärakennus myydään

Helsinki aikoo lähivuosina myydä ainakin Lapinlahden historiallisen sairaala-alueen päärakennuksen.

Uutta omistajaa ryhdytään etsimään kilpailumenettelyn kautta.

Omistajalla tulisi olla visio alueen ja rakennusten uudesta käytöstä sekä taloudelliset edellytykset kunnostaa nykyiset suojellut rakennukset. Alueen suojeluarvojen säilymistä valvoo Museovirasto.

– Ihanneomistaja olisi sellainen toimija, joka pitäisi sitä osittain yleisölle avoimena ja että toiminta voisi jatkua edes jossain määrin samanlaisena kuin nyt, toteaa kaupunkiympäristön toimialan yksikön päällikkö Maria Jaakkola

Myyntikilpailun lähtökohdiksi tullaan määritellään suunnitteluperiaatteet, joiden pohjalta laaditaan asemakaavan muutos.

Tällä hetkellä entisen sairaalan tiloissa on noin 80 vuokralaista, joista suurin osa pienyrittäjiä. Kaupunki on laatinut vain lyhyitä vuokrasopimuksia.

Alueen yleishyödylliset toimijat, kuten Suomen mielenterveysseura ja Pro Lapinlahtiyhdistys, ovat toivoneet, että entinen sairaala-alue muuttuisi hyvinvoinnin ja kulttuurin keskukseksi.

Vastaavien toimijoiden toimesta alueella järjestettiin viime vuonna lähes 200 tapahtumaa. Talossa vieraili noin 50 000 ihmistä.

– Lapinlahden tulevaisuus on auki. Kaupunki on viime vuosina kamppaillut taloudellisten realiteettien ja hyvän tahdon välillä, Jaakkola toteaa tappiollisesta toiminnasta.

Puistot tulevat säilymään julkisessa käytössä.

Kaupunki on kunnostanut päärakennusta viimeksi tänä kesänä.

Osa rakennuksista on huonokuntoisia ja kaipaisivat asiantuntevaa korjausta. Esimerkiksi alueella oleva rantamuuri on erittäin huonokuntoinen ja se on esitetty kiireellisesti korjattavaksi. Hankkeen alustava kustannusarvio on noin 450 000 euroa. Hanke ei ole kaupungin investointiohjelmassa lähivuosina.

Helsinki pyrkii luopumaan lähivuosina rakennuksista, joille sillä ei ole omaa käyttöä. Kaupunki luopui Lapinlahden sairaalakäytöstä jo vuonna 2006.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut