Uusi verkkokauppa vähentää nyt ruokahävikkiä Suomessa – "Vuodessa pelastuu 700 000 kiloa ruokaa"

Keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi kuvasi aamiaispöytään jääneen hävikkiruuan. Aki Koivuniemi

Jari Pietiläinen

Ruotsalainen verkkokauppa Matsmart tarjoaa nyt myös suomalaisille mahdollisuuden vaikuttaa ympäristöön vähentämällä ruokahävikkiä. Palvelun ideana on pelastaa elintarvikkeita ja tuotteita, jotka olisivat muuten jääneet myymättä johtuen esimerkiksi lähestyvästä parasta ennen -päiväyksestä, ylituotannosta tai sesonkivaihtelusta.

Tuotteiden hinnat ovat vähintään viidenneksen normaalia edullisempia, mutta säästö voi tietyissä tapauksissa olla jopa 90 prosenttia.

– Asiakkaamme edistävät kestävämpää ympäristöä ja samalla säästävät rahaa. Matsmart – ja sen ympäristötietoiset asiakkaat – pelastivat viime vuonna 708 000 kiloa ruokaa. Olemme jo lyhyessä ajassa osoittaneet, että teoilla voidaan vähentää ruokahävikkiä, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson

Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ongelma, silläkoko ruokatuotannosta kolmasosa päätyy hävikkiin. Epätietoisuus päiväysmerkinnöistä on yksi syy siihen, miksi ruokaa heitetään pois länsimaissa.

Monen kuluttajan on vaikea ymmärtää parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eroa. Parasta ennen -päiväys on vain valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää samat ominaisuudet kuin pakkaushetkellä.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä puolestaan tarkoittaa, että tuotteen käyttäminen viimeisen käyttöpäivän jälkeen voi olla vaarallista. Matsmart ei myy tuotteita, joissa käytetään viimeinen käyttöpäivä -merkintää.

– Kivennäisvesi ei pilaannu sillä hetkellä, kun tiistai vaihtuu keskiviikoksi. Parasta ennen -päivän ohittaneita tuotteita voi hyvin käyttää kuukausia ja jopa vuosia päiväyksen jälkeen, sanoo Karl Andersson.

Matsmart myy tuotteita koko Suomeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut