Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä ota kesäpossua! Minipossujen kasvu 70-kiloisiksi jössiköiksi tuotti Suomeen rescue-possuilmiön

LEMMIKIT Minipossut ovat suloisia lemmikkejä, mutta niitä pitää osata kasvattaa oikein. Kaksi kokenutta possunomistajaa jakaa neuvonsa.

Anita Heinonen – pienen Torstin omistaja – ja Jutta Pitkämäki, Töpseli-possun emäntä, ovat onnellisia minipossunomistajia.

Heinosen kotitilalla on neljän minipossun lisäksi sijaiskoti yli kymmenelle kilpikonnalle ja monille muille kotieläimille.

Torsti-possulle on oleskelu-karsinatilaa viitisenkymmentä neliötä ja lisätilakin olisi tarpeen.

Töpselin omistaja Pitkämäellä ovat lisäksi possusisarukset Maija, Maisa ja Miina. Kumpikin korostaa uuden minipossun hankkijan kurinpitotaitoa.

Possun tullessa alle vuoden ikäisenä uhmaikään on käskyvalta ja säännöt pidettävä hallussa, tai uhmaikä jatkuu pysyvästi.

Meilläkin on pelastettuja rescue-possuja."

Monelle possun ostoa harkitsevalle tai possun jo ostaneelle tulee yllätyksenä, kuinka suureksi minipossu kasvaa.

Nyt 70-kiloinen Töpseli on rauhallinen, mutta uhmassa se puri ketä tahansa.

– Minipossuista oli aikanaan suuri kysyntä ja niitä hankittiin koteihin asiaan juuri perehtymättä. Myöhemmin alkoivat suurikokoisten eläinten hylkäämiset, hiukan samaan tyyliin kuin kesäkissoilla. Meilläkin on pelastettuja rescue-possuja. Valvova elin on Evira ja syntyneet 4–14 poikasta tulevat sikarekisteriin, Heinonen kertoi.

Minipossu vaihtaa karvaa 1–2 kertaa vuodessa. Ihon rasvaaminen on tärkeää, sillä possu on herkkä auringonvalolle, varsinkin korvat.

Nuori possu kasvaa nopeasti ja on jo kolmevuotiaana aika lähellä lopullista kokoaan. Ylipainoa on varottava.

Facebookissa on harrastajien omia sivuja.

Terveet minipossut elävät noin 10–15 vuotta. Vaikka eläin on normaalisti sisäsiisti, se saattaa sotkea syödessään, pyyhkiä naamaansa sohvaan ja sisällä pehmikkeitä etsiessään voi tonkia kaappeja.

Sika on vihannes-, kasvis- ja viljapainotteinen sekasyöjä. Liikaa suolaa ja mausteita pitää välttää.

Torsti ja Töpseli olivat äskettäin käymässä emäntiensä kanssa Hyvinkään Faunattaressa. Suuresta katsoja- ja silittäjäjoukosta huolimatta ne olivat hyvin rauhallisia.

Possut sietävät hyvin ulkoiluvaljaita. Hoidot ovat helppoja. Rokotukset on pidettävä kunnossa. Leikatut karjut ovat rauhallisempia.