Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki Itä-Uudenmaan uudet poliisit korvamerkittiin vihapuhepoliiseiksi – "Ne ovat nettiseurantavirkoja"

TURVA Kaikista pakollisista tehtävistä selviäminen ei tule olemaan poliisille helppoa, väittää poliisipomo.

Poliisin voimavaroja on jo pitkään vähennetty osana valtion säästötoimia. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Viimeisen vuoden aikana esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisi on saanut rahaa perustaa useita uusia virkoja.

–Kaikki uudet virat ovat niin sanotusti korvamerkittyjä. Ne ovat ”vihapuhevirkoja” tai ”nettiseurantavirkoja”, kertoo apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisista.

Virkoja on alle kymmenen. Sen enempää Karvonen ei suostu määrästä kertomaan.

Itä-Uudenmaan poliisi toimii yhteensä 15 kunnan alueella maakunnan itä- ja keskiosissa. Toimialueeseen kuuluvat muun muassa Vantaan, Hyvinkään, Nurmijärvi ja Porvoo.

Voisiko vaarattomia juoppoja kuljettaa ja säilöä joku muu viranomainen?”

Muutosta poliisilla on tapahtunut myös valtakunnan tasolla, sanoo Karvonen.

–Sisäministeri Paula Risikko ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ovat saaneet poliisin tilanteen kurjistamisen viimein pysäytettyä, toteaa Karvonen.

Itä-Uudellamaalla on Suomen talouden tasapainottamisen takia lopetettu kymmeniä poliisin virkoja. Niin on tehty, vaikka alueella sijaitsee useita Karvosen erityiskohteiksi kutsumia paikkoja, kuten lentoasema, vilkas kauppakeskus Dixi, ydinvoimala ja öljyjalostamo.

–Vantaalla on myös paljon maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Se tuo oman lisänsä.

Poliisi on kääntänyt kaikki kivet etsiessään tapoja tehostaa toimintaansa ja pärjätä vähällä rahalla. Karvosella on ehdotuksia, miten toimintaa voitaisiin jatkossa järkeistää.

–Voidaan kysyä, kuuluvatko päihtyneet ihmiset poliisin huolehdittavaksi? Voisiko vaarattomia juoppoja kuljettaa ja säilöä joku muu viranomainen?

Myös kuljetukset vankilan ja käräjäoikeuden välillä ovat Karvosen mukaan hommaa, johon ”uppoaa paljon työvoimaa”.

–Kuljetuksiin liittyvä vartiointi kuuluu meille. Tässäkin voisi miettiä, että voisiko homman hoitaa joku muu kuin kalliilla hinnalla koulutettu poliisi.

Ylikomisario Maarit Pikkarainen kertoi viikko sitten Twitterissä, että Itä-Uudenmaan poliisilla oli vanginkuljetus- ja vartiointitehtäviä oikeudessa viime vuonna noin 600. Useat tehtävistä olivat pitkäkestoisia.

Vaikka säästöt eivät enää kurittaisi poliisia, kaikista tehtävistä selviäminen ei tule olemaan helppoa.

–Kyllä tämä on veitsenterällä kävelemistä, kuvaa Karvonen.

Tilannetta ei helpota se, että Suomeen tuli vuosina 2015–2016 noin 36 000 turvapaikkaa hakevaa.

–Itä-Uudenmaan poliisin alueella oli jossain vaiheessa yli 10 vastaanottokeskusta. Nyt niitä on muutamia. Meillä on haasteena se, miten turvapaikan saaneet ihmiset saadaan kotoutettua, etteivät he syrjäydy ja ajaudu tekemään rikoksia. Poliisin on huolehdittava myös siitä, että ne, jotka eivät saa oleskelulupaa, poistetaan maasta tehokkaasti.

Kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden palauttamiseen poliisin velvoittavat lainvoimaiset tuomioistuinten päätökset ja kansainväliset sopimukset. Siitä syystä homman siirtäminen muulle viranomaiselle on vaikeaa.

Uusi aika on lisännyt myös painetta lisätä poliisia suorituskykyä uusin tavoin –jämerämmin.

–Poliisille on viimeisen vuoden aikana ostettu alueellamme uusia suojavälineitä sadoilla tuhansilla euroilla, paljastaa Karvonen.