"Miehiä syrjivä ja transfobinen" – tasa-arvovaltuutettu tutkii kohukampanjan

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara. Riitta Supperi

Riikka Jokinen

Tasa-arvovaltuutettu tutkii Finlaysonin kohukampanjan laillisuuden.

Finlayson kertoi aloittavansa 1. syyskuuta viikon mittaisen kampanjan, jonka aikana naiset maksavat euron ostoksistaan 0,83 euroa. Miehille hinnat ovat kampanjan ajan normaalit.

Yhtiön toimitusjohtajan Jukka Kurttilan mukaan tempauksella halutaan herättää keskustelua naisten ja miesten välisestä palkkaepätasa-arvosta.

Tasa-arvovaltuutettuJukka Maarianvaaran mukaan tieto kampanjasta poiki yhdessä päivässä 13 kantelua pääasiassa yksittäisiltä ihmisiltä.

Vielä Maarianvaara ei pysty ottamaan kantaa siihen, rikkooko kampanja tasa-arvolakia.

–Olemme lähteneet selvittämään asiaa. Arvioimme syrjivyyttä muun muassa kampanjan keston ja rahallisen arvon perusteella. Pyydämme tarkempia tietoja asianosaiselta yritykseltä ja sitten katsomme, mikä meidän tulkintamme on, hän kertoo.

Selvitystyö on tarkoitus tehdä pikaisella aikataululla, sillä kampanja alkaa ensi viikolla. Tarkkaa kestoa selvitystyölle hän ei kuitenkaan uskalla sanoa.

Ihannetilanne olisi, että ratkaisu saataisiin ennen kampanjan alkua.

–Lähtökohtamme on useimmiten se, että ennaltaehkäisemme syrjintää tai vaikutamme siihen, että se loppuu mahdollisimman pian.

Tasa-arvolaki kieltää sukupuoleen perustuvan hinnoittelun. Se on sallittua lain mukaan ainoastaan poikkeustapauksissa, kuten arvoltaan vähäisissä äitien- tai isänpäivätarjouksissa.

–Lyhytkestoiset, arvoltaan vähäiset kampanjat ovat mahdollisia. Nyt meidän tehtävämme on arvioida, mikä on oikea kesto ja arvo suhteessa lakipykälään, hän kertoo.

Finlayson on kertonut lahjoittavansa hintojen erotuksen kampanjan ajan Naisasialiitto Unioni ry:lle.

Tyypillinen valitus koskee parturi- ja kampaamohintoja tai ravintoloiden sisäänpääsyä.

Maarianvaara kertoo yleisellä tasolla, että tasa-arvovaltuutettu voi viedä syrjintää koskevia asioita myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan käsittelyyn, joka voi kieltää syrjinnän jatkamisen esimerkiksi uhkasakon nojalla.

–Laissa on myös hyvitysmahdollisuus eli syrjitty voi hakea hyvitystä, hän kertoo.

Hyvitystä saadakseen loukatun tulee kuitenkin viedä asia syrjintäkiellon rikkojan kotipaikan käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Hyvitystä määrättäessä otetaan huomioon muun muassa syrjinnän laatu, laajuus ja kesto.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita Maarianvaaran mukaan sitä, että mikäli Finlaysonin kampanja todetaan syrjiväksi, kaikki miehet saisivat hyvitystä.

–Luulen, että tällaisessa tilanteessa on pitänyt tulla henkilökohtaisesti syrjityksi, hän arvelee.

Finlayson toimitusjohtaja Jukka Kurttila arvasi etukäteen, että kampanja herättää tunteita.

–Tiedämme, että kampanja voi synnyttää myös närää, mutta velvollisuutemme on puhua tästä epäkohdasta välittämättä siitä pahoittaako joku mielensä, hän totesi yhtiön tiedotteessa.

Tasa-arvovaltuutettu saa vuosittain useita yhteydenottoja liittyen sukupuoleen perustuvaan hinnoitteluun. Iso osa niistä koskee parturi- ja kampaamohinnoittelua.

–Vuosina 2009–2016 tuli 40 yhteydenottoa tähän liittyen, Jukka Maarianvaara kertoo.

Yhteydenottoja on tullut myös ravintoloiden sisäänpääsyyn liittyen eli siihen, jos naiset ovat päässeet ilmaiseksi sisälle. Tähän liittyen yhteydenottoja on tullut samalla aikavälillä 25.

–Lisäksi urheilutapahtumien tai messujen sisäänpääsyihin liittyen on tullut vajaa 30 yhteydenottoa, hän kertoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. 5 helsinkiläisnaista kertoo, mitä naistenpäivä merkitsee – "Tasa-arvoa on se, kun naisella ja miehellä on molemmilla hyvä itsetunto"
    7.3.2017 19:10
  2. Uutissuomalainen: Finlaysonia myydään uusnatsien kannatustuotteina, "Vaadimme poisvetoa tai viemme oikeuteen"
    18.2.2017 15:55
  3. Suomen Leijona "väärissä käsissä" – Finlaysonin tempaus vihastuttaa ja ihastuttaa Facebookissa
    5.12.2016 15:09

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut