Raati maisteli uusia kouluruokia – "Uskon että vegepuikoista tulee kestosuosikki"

KOULURUOKA Koululaiset arvioivat uusia kasviskouluruokia. Uusia ruokatulokkaita mutustellaan syksyllä.

Torpparinmäen peruskoulu oli yksi niistä Helsingin kouluista, joissa oli uusia kasvisruokaehdokkaita maisteleva ja ruotiva ruokaraati viime keväänä. Raatiin kuuluivat Torpparinmäessä myös Ada Augustin, Ia Augustin ja Opri Vaurio. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

–Me olemme astumassa sellaiseen maailmaan, jossa ihmiset syövät enemmän kasvisruokia, sanoo Torpparinmäen peruskoulun oppilas Ada Augustin

Augustin oli yksi koulunsa oppilaista jotka kuuluivat uusien kasvisruokien kehittämistä tukeviin niin sanottuihin ruokaraateihin.

Ruokaraateja oli Helsingissä yhteensä 14.

–Juu. Hyvä idea se ruokaraati oli. Jotkut ruoat vaan on sellaisia, että jotkut niistä tykkäävät ja jotkut eivät tykkää, niin ikään ruokaraadissa Torpparinmäessä mukana ollut Elias Huttunen linjaa.

Vilho Törnblom kertoo, että uusien kasvisruokien valintaan vaikuttaminen oli kivaa.

–Me saimme lomakkeet joita arvioitaessa täytettiin ja ruuista sai antaa palautetta, Törnblom selostaa.

Ruokaraadit Helsingin peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa järjestettiin viime keväänä. Myös opettajilla oli mahdollista osallistua kasvisruokien kehittämiseen.

Syksyn aikana Helsingin koulujen ruokalistalle tulee kahdeksan aivan uutta kasvisruokaa sekä viisi kasvisruokaa, jotka on nostettu pysyvälle listalle aiemmilta ruokateemaviikolta.

Uudella kasvisruokalistalla ovat mukana esimerkiksi nuudeli-Quorn-wokki, soijabolognese-tomaattipizza sekä kukkakaali-juustokroketit.

Allekirjoittanut pääsi maistelemaan uutuusruokia Torpparinmäen peruskoulussa ja ne maistuivat jopa yllättävän hyviltä.

–Uskomme, että kasvispizzasta ja myös esimerkiksi vegepuikoista tulee kestosuosikkeja, arvelee ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

–Ruokimme Helsingissä noin 55000 koululaista ja opiskelijaa. Keskeistä on, että ruoka on mieluisaa, vaihtelevaa ja hyväksyttävää.

Kouluruoka

Suomessa jokainen esi- ja peruskoulun oppilas sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelija saa maksuttoman kouluaterian.

Kasvisruoka on ollut Helsingin kaupungin koulujen ja oppilaitosten päivittäinen ateriavaihtoehto jo vuodesta 2007 lähtien.

Vuonna 2010 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viikoittaisesta kasvisruokapäivästä, jolloin molemmat pääruuat ovat kasvisruokia.

Kasvisruokia ruokalistalla on nyt kolmisenkymmentä. Jo aiemmin lanseerattuja kasvisruokasuosikkeja ovat pinaattiohukaiset, kasvistortillat sekä kasvispyörykät ja -pihvit.

Luomuraaka-aineita koulujen ja oppilaitosten ruuissa on käytössä vähän, sellaista on esimerkiksi luomutofu.

Esimerkiksi nyhtökauraa ei sen saatavuuden ja kustannussyiden takia ole kasvisruokalistalla.

Vegaaniruokavaliot lisääntyvät Helsingin kouluissa ja oppilaitoksissa.

Aiheeseen liittyvää

 1. Ensin karsittiin jugurtit, nyt lähtee jäätelö päiväkotilapsilta – Helsinki uusii ruokalistoja
  18.8.2017 15:35
 2. Koulun kasvisruoka jättää osan nälkäiseksi – "Suurin osa kavereistani jättää ruuan väliin"
  19.3.2017 8:10
 3. Kysely: Vanhemmista terveellisyys on kouluruoassa makua tärkeämpää ­– luomulla ei niin väliä
  14.9.2016 13:25
 4. Tillilihaa, perunoita ja verilettuja... – Söisitkö yhä näitä kouluruokia 30 vuoden takaa?
  1.11.2016 5:50

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut