Ex-poliisipomo Paatero: "Pakkopalautusten vastustajat täysin ulkona yhteiskunnan tilanteesta"

Mikko Paatero (oik.) nosti viime syksynä julkaistussa kirjassaan esiin Suomen sisäisen turvallisuuden uhkat. Uutena uhkana hän näkee ns. rinnakkaisyhteiskunnat, joissa Suomen lain sijaan eletään rikollisten sanelemin ehdoin. Mari Mäkinen

Mikko Välimaa

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kehottaa poliitikkoja kiirehtimään viranomaisten tiedusteluvaltuuksien lisäämistä. Paateron mukaan tiedustelun tehostaminen ei kuitenkaan riitä, vaan poliisiviranomaisille on luotava pitkän ajan strategia Suomen sisäisen turvallisuuden takaamiseksi.

–Turun tapahtumien jälkeen monet julkisuudessa esillä olleet sisäisen turvallisuudet aloitteet saavat varmasti vauhtia. Pitää silti muistaa, että mitään konkreettista ei ole vielä tehty, Paatero sanoo Etelä-Suomen Median haastattelussa.

Paatero varoitti jo viime syksynä julkaistussa kirjassaan, että uuden joukkomurhan tapahtuminen on Suomessa vain ajankysymys.

Samassa yhteydessä hän nosti esille vastaanottokeskuksissa tapahtuvan turvapaikanhakijoiden järjestäytymisen, josta oli Paateron mukaan annettu kansalle liian kiillotettu kuva.

Paateron kirja sai kovaa kritiikkiä. Turun joukkopuukotuksen jälkeen monet hänen esille nostamansa seikat saavat kuitenkin vahvistusta.

Paatero varoo vielä tekemästä johtopäätöksiä Turun tapahtumien taustoista.

–Vielä ei ole selvää, onko kyseessä niin sanottu yksinäinen susi, joka on saanut ideologisia vaikutteita, vai onko taustalla isompi ryhmä.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Turun puukotuksen pääepäilty 18-vuotias Abderrahman Mechkah olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Paatero muistuttaa, että viranomaisten on hyvin hankala kommentoida mediatietoja, sillä kyse on salassa pidettävästä tiedosta.

Paatero sanoo kuitenkin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten joukko on Suomelle ongelma, johon ei ole saatu kestävää ratkaisua.

–Ongelma ovat he, jotka pitää pakkopalauttaa. Poliisille pakkopalautus on erittäin vaikea tehtävä. Muutakaan vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole keksitty.

Paatero arvioi, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden joukko tulee kasvavaan.

–Ne tahot, jotka Suomessa vaativat, ettei pakkopalautuksia saa tehdä, ovat kokonaan ulkona tästä yhteiskunnallisesta tilanteesta, ex-poliisiylijohtaja toteaa.

Suomen turvapaikkapolitiikkaa Paatero pitää sinänsä suhteellisen toimivana. Hän kuvaa Suomen linjaa maltilliseksi keskitieksi.

Paateron vaatimuksiin kuuluu paitsi tiedustelulaki, myös poliisin resurssien lisääminen. Ensi vuonna poliisien määrä hieman pienenee, mutta hallituksen lisärahoituksen ansiosta se ei romahda.

Paatero perää ennen muuta viranomaistehtävien uudelleen arviointia. Kaikkia nykytehtäviä ei poliisi pysty hoitamaan edes tyydyttävästi. Leikkausten poisto ei todellakaan riitä, Paatero sanoo.

Runsas vuosi sitten laaditun sisäisen turvallisuuden selonteon pohjalta on Suomessa tehty sisäisen turvallisuuden strategiaa, joka on kuitenkin viivästynyt.

–Suomessa tarvitaan sisäisen turvallisuuden pitkän ajan strategia, joka linjaa, mitä tehtäviä karsitaan ja mihin panostetaan. Poliisin pitää pystyä päättämään muun muassa koulutustarpeista, kun varaudutaan tuleviin uhkiin. Poliisikoulutus kestää kolme vuotta joten ennakointi on todella tärkeää, Paatero muistuttaa.

Yhdeksi uhkakuvaksi Paatero nostaa rinnakkaisyhteiskuntien synnyn. Suomessa tällaisia maahanmuuttajien rinnakkaisyhteiskuntia ei vielä ole, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa jo useita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 7. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 8. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 12. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 13. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 14. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 12. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 13. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 14. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 15. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.