Rikosprofessori Utriaisen arvio: Tällaisen tuomion puukkoiskun tekijä tulee saamaan

RIKOS Turun puukkohyökkäyksestä epäillyn miehen ikä tullaan selvittämään oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa, uskoo rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen.

Turun puukotuksissa perjantaina surmansa sai kaksi ihmistä ja kahdeksan loukkaantui. Janne Koivisto

Sanna Jompero

Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen uskoo, että Turussa viime perjantaina puukkoiskun tehnyt mies tullaan tuomitsemaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, jos hän on syyntakeinen. Suomessa murhatuomio on aina elinkautinen.

Iältään 18-vuotiaan ja Suomesta turvapaikkaa hakevan marokkolaismiehen epäillään tappaneen puukolla kaksi ihmistä ja aiheuttaneen vammoja kahdeksalle.

– Kyllä minä luulen, että se murhana menee. Tekotapa on niin samanlainen kuin yleensä vastaavanlaiset teot ovat olleet. Isis on kehottanut autoilla tehtyihin päälle ajoihin ja veitsihyökkäyksiin.

Suomessa elinkautinen vankeusrangaistus on vähintään 12 vuotta, mutta käytännössä keskimäärin reilut 14 vuotta.

Tapausta tutkitaan terroristisessa mielessä tehtynä hyökkäyksenä. Kyseessä olisi ensimmäinen terroristinen teko Suomessa.

Nuorena henkilönä eli alle 21-vuotiaana tuomittu elinkautisvanki voi päästä ehdonalaiseen vapauteen aikaisintaan 10 vuoden istumisen jälkeen. Päätös tehdään Rikosseuraamusviraston arvion pohjalta.

Mikäli mies tuomittaisiin taposta, olisi tuomion pituus vähintään kahdeksan vuotta. Jos tapaus katsottaisiin terroristisessa mielessä tehdyksi hyökkäykseksi, voi myös taposta tulla elinkautinen.

Tuomioon ja sen pituuteen tulevat vaikuttamaan hyvin pitkälti se, minkä ikäinen mies on.

Teoista epäilty marokkolaismies on ilmoittanut olevansa 18-vuotias, mutta asian varmistamiseksi miehelle tullaan todennäköisesti tekemään oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia.

–Miehen ikään on varmasti suhtauduttava kriittisesti. Turvapaikanhakijoiden kohdalla iät eivät aina pidä paikkansa. Näissä maissa tarkkoja väestörekistereitä ei aina edes ole. Välillä ilmoittajan ikä riippuu tilanteesta ja siitä, mikä on hänelle itselleen edullisempaa, Utriainen toteaa.

Mikäli epäilty todettaisiin alle 18-vuotiaaksi, häntä ei voisi tuomita elinkautiseen, vaan määräaikaiseen rangaistukseen. Sen pituus Suomessa on 2–12 vuotta. Tuomittu istuisi nuorena rikoksentekijänä, alle 21-vuotiaana, vähintään kolmasosan tuomiosta ennen pääsyä ehdonalaiseen vapauteen.

Monista mediassa esitetyistä mielipiteistä poiketen Utriainen ei odottanut terrori-iskua Suomeen juuri nyt.

–En voi sanoa odottaneeni mitenkään tällaista. Itse lähden siitä, että vaikka vastaavanlaisia tekoja esiintyy Euroopassakin, niin suurin osa niistä tapahtuu kuitenkin ongelmamaissa itsessään eli esimerkiksi Lähi-idässä. Suomi on väestöltään niin pieni maa, ettei näitä yleensä tänne kantaudu.

–Marokko ei ole tällä hetkellä sotaa käyvä kriisimaa. Afrikan maissa työtilanne on tosin aivan toivoton. Se on kuitenkin traagista, että siellä saattaa olla entisiä taistelijoita, mutta siellä on myös heidän uhrejaan.

Vastaavanlainen tilanne Euroopassa oli Utriaisen mukaan toisen maailmansodan jälkeen, kun miljoonat ihmiset lähtivät etsimään parempaa elämää.

– Suurissa pakolaisviroissa kulki myös entisiä sotarikollisia. Joitakin löydettiin ja joitakin ei. Tämä on meiltä unohtunut, vaikka aikaa ei ole kulunut kuin 80 vuotta, kun Euroopassa oli vastaavanlainen tilanne.

Rikosoikeuteen perehtynyt Utriainen odottaa tapahtuneen jälkeen muutoksia enemmänkin tiedustelulainsäädännön kuin rikosoikeuden puolelle.

–Informaatiota halutaan enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa.

Turun puukotuksista epäiltynä viisi henkilöä

Poliisi vaati maanantaina teon pääepäiltyä, 18-vuotiasta marokkolaista Abderrahman Mechkahia, vangittavaksi epäiltynä puukotuksista.

Mechkahia vaaditaan vangittavaksi kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Neljää muuta Marokon kansalaisia epäillään osallisuudesta tekoihin. Myös heitä esitettiin vangittaviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 6. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.