Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvapaikanhakija levitti islamistista propagandaa vastaanottokeskuksessa – "Sai silti oleskeluluvan"

Suomen viranomaiset ovat saaneet Suojelupoliisin (Supo) mukaan kahden viime vuoden aikana yli tuhat vihjettä turvapaikanhakijoista, joiden on epäilty radikalisoituvan ja hautovan mahdollisesti väkivaltaisia rikoksia.

Suojelupoliisi kertoi maanantaina, että myös Turun joukkopuukotuksen pääepäillystä varoitettiin viranomaisia ennakolta.

Vihje tuli Supolle Lounais-Suomen poliisin kautta. Vihjeen mukaan mies oli vaikuttanut radikalisoituneelta ja oli kiinnostunut ääriajattelusta.

Vihjeeseen ei kuitenkaan liittynyt tietoa konkreettisesta uhkasta.

Käytännössä viranomaisten on hyvin haasteellista seuloa vihjetulvasta kaikkein vaarallisimmat tekijät.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan eräässä suomalaisessa vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakija kehui osaavansa rakentaa autopommin. Mies myös levitti muille asukkaille islamistista propagandaa ja jakoi tietoa islamistien verkkosivuista.

Vastaanottokeskus teki miehestä varoituksen viranomaisille, jotka kävivät puhuttamassa miestä.

Varoitus ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin ja kyseinen mies on sittemmin saanut oleskeluluvan Suomesta.

Vastaanottokeskuksessa turvallisuusviranomaisten toiminta herättää muutenkin ihmettelyä.

HU:n lähde hämmästelee, miksi ilmeisen vaaralliselta vaikuttanut mies sai jäädä Suomeen, kun samaan aikaan esimerkiksi kidutuksen uhrit ja mielenterveydellisistä ongelmista kärsivät turvapaikanhakijat saavat kielteisiä oleskelulupapäätöksiä.

Suojelupoliisin maanantaina julkistaman tiedotteen mukaan kaikki vihjeet pyritään tarkistamaan, mutta työtä joudutaan priorisoimaan voimakkaasti. Etusijalla ovat vihjeet, joihin liittyy tietoa konkreettisesta uhasta.

Supon mukaan Suomen terrorismintorjunnassa seurataan tällä hetkellä noin 350 kohdehenkilöä. Supo on valikoinut heidät seurantaan heidän radikalisoitumisensa tai yhteyksiensä pohjalta. Seurattavien määrä on kasvanut 80 prosenttia muutamassa vuodessa.

Turun joukkopuukotuksen pääepäilty ei ollut Supon seurattavien listalla, Supo kertoi.