Helsinkiläisfirma löysi markkinaraon 500 000 kilolle jätevaatteita – "Eivät kelpaa edes kierrätykseen"

KIERRÄTYS Helsinkiläinen Recci kierrättää lumppua autoteollisuudelle ja eristeiksi pesukoneisiin.

– Siivouspäivän päätteeksi rekat tuovat tänne ylijääneitä vaatteita, sanoo kierrätykseen kelpaamattomien vaatteiden hyötykäyttöön keskittynyt Reccin toimitusjohtaja Juha-Matti Kykkänen Unioninkadun myymälässään. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Tiesitkö, että muun muassa Siivouspäivästä ylijääneet ja kierrätykseen kelpaamattomat vaatteet päätyvät autoteollisuuden käyttöön ja pesukoneiden eristeiksi?

Vaatteiden kierrättämiseen ja hyötykäyttöön keskittyvä Recci perustettiin Helsingissä kaksi vuotta sitten.

– Toiminta sai alkunsa, kun itselläni paloi hermo siihen, ettei kierrätystekstiilihommaa saada eteenpäin. Kaikenlaisia hankkeita on, mutta mitään ei tapahdu, toteaa toimitusjohtaja Juha-Matti Kykkänen

Kierrätykseen kelpaamattomat vaatteet eli lumput Recci lähettää vielä toistaiseksi Saksaan, jossa vaatteet lajitellaan ja käsitellään kierrätystä varten massaksi.

–Lajittelun jälkeen vaatteet murskataan mekaanisesti ja siitä syntyy raaka-ainetta, josta valmistetaan tuotteita, Kykkänen kertoo.

Vaatteista puristettua massaa käytetään hyödyksi autoteollisuudessa, kuten autojen sisäkattojen verhoilussa, täytteenä auton seinien välissä sekä eristeenä pyykinpesu- ja astianpesukoneissa. Materiaalia hyötykäytetään myös ajoteiden pohjissa.

–Tavoitteenamme on saada tuotanto kokonaan Suomeen. Rakennamme parhaillaan keräysverkostoa, jotta myöhemmin voimme lähteä suunnittelemaan tuotantoa.

Viime vuonna Recciin tuotiin vaatteita noin 100 000 kiloa. Tänä vuonna määrä nousee arviolta yli puoleen miljoonaan kiloon.

Siivouspäivän jäljiltä vaatetta on kertynyt tavallisesti noin 7 000–10 000 kiloa. Kierrätyspisteitä on tänä vuonna Töölössä, Punavuodessa ja Kalliossa sekä Vantaalla Myyrmäessä. Kaikissa pisteissä on sekä lumppu- että vaatekeräys.

Kierrätyspisteiden lisäksi Reccillä on Helsingissä kymmenkunta keräyspistettä, joista vaatteet päätyvät Helsingin kahteen myymälään, Unioninkadulle Kruununhakaan ja Helsinginkadulle Kallioon.

Tekstiileistä uudelleenmyyntiin menee noin 20 prosenttia, kierrätysmateriaaliksi 77 prosenttia ja energiaksi loput kolme prosenttia.

– Paidoista katsotaan kainalot, niska, vetoketjun kunto ja napit tietenkin. Vaatteiden pitää olla laadukkaita. Nukkaisia tai rikkinäisiä ei saa olla, Kykkänen kertoo ja purkaa juuri Unioninkadun myymälään naisen tuomaa vaatekassia.

–Esimerkiksi tästä paidasta huomaa heti, että se on ollut pitkään kaapissa.

Valkoinen paita on osin kellertävä. Pussissa olevissa urheiluvaatteissa on kauttaaltaan nyppyjä. Lähes koko pussin sisältö lähtee Saksaan.

Helsingin kaupunki myönsi Reccille tänä vuonna ympäristöpalkinnon. Tuomaristo arvosti erityisesti toiminnan monimuotoisuutta sejkä uusia tekstiilin hyödyntämiskeinoja.

Suomessa heitetään vuosittain tekstiilejä pois arviolta 70–80 miljoonaa kiloa.

Lauantaina on Siivouspäivä

Valtakunnallista Siivouspäivää vietetään lauantaina 19. elokuuta.

Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, vaan kuka tahansa voi myydä tavaroitaan esimerkiksi kotona, kadulla tai urheilukentällä.

Erillistä lupahakemusta ei tarvitse tehdä.

Jokainen on vastuussa omien jälkiensä korjaamisesta.

Siivouspäivää vietetään kaksi kertaa vuodessa.

Lisätietoa aiheesta löytyy osoitteesta www.siivouspaiva.com

Sivuilla on kartta, johon myyjät ympäri Suomen ovat voineet käydä merkkaamassa myyntipaikkojaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut