Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salakalastus rehottaa eikä valvoja voi tehdä mitään – Yle: "Reppu täynnä lohia ja virveli kädessä"

Tilanteen taustalta löytyy vuonna 2012 tehty lakimuutos.

Salakalastuksen kitkeminen Suomesta on osoittautunut hyvin vaikeaksi.

Ylenmukaansalakalastajalla voi pahimmassa tapauksessa olla reppu täynnä lohia ja virveli kädessä, mutta valvoja ei voi puuttua asiaan.

Tilanteeseen on johtanut valvojien räikeitä ylilyöntejä suitsimaan tehty lakimuutos, joka astui voimaan vuonna 2012.

Muutoksen myötä salakalastuksen toteennäyttäminen on muuttunut miltei mahdottomaksi.

Nykyisen kalastuslain mukaan kalastuksenvalvojaksi aikova pitää saada toimeensa kurssitusta. Aiemmin kalastusta sai valvoa myös kaikki maallikot ja jotkut tekivätkin räikeitä ylilyöntejä.

Ylilyönneistä tehtiin valituksia ja oikeusministeriö teki lakiin tarkennuksia. Uudessa kalastuslaissa kalastuksenvalvoja nähdään viranomaisia avustana henkilönä.

Tämän vuoksi kalastuksenvalvojalla ei ole oikeutta tutkia esimerkiksi virvelin kanssa liikkeellä olevan henkilön venettä, auton takakonttia, reppua tai kylmälaukkua.

– Tämä on hieman kiusallinen asia, Maa- ja metsätalousministeriön eräosaston ylitarkastaja Jouni Tammi arvioi nykyisiä valvojien oikeuksia.

Tammen mukaan nykyiset oikeudet vaikeuttavat salakalastajien kiinnisaamista, koska esimerkiksi alamittaisia kaloja voidaan kätkeä veneeseen.

Pohjois-Karjalan Kontiolahdella salakalastustilannetta epäillessä valvojat soittavatkin nykyään hätäkeskukseen sen sijaan, että menisivät itse paikalle. Ohjeistuksen on antanut Itä-Suomen poliisi.

– Soitamme keskukseen vaikka aina poliisi ei pysty tulemaan paikalle, kertoo kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi

Hänen mukaansa salakalastajat jäävät kiinni paremmin poliisin avulla, koska poliisilla on valvojaa laajemmat oikeudet. Toinen syy liittynee poliisin arvostukseen tai pelkoon.

– Ihmiset myöntävät käyneensä kalassa kieltoalueella helpommin poliisille kuin valvojalle.

Kurenniemen mukaan aloittelevat salakalastajat voivat vielä jäädä valvojille kiinni, mutta kalastuslain paremmin tuntevat osaavat varoa niin, että he ovat täysin aseettomia.