Asuntolaivaan voi pian muuttaa Helsingissä pysyvästi – Mervi: "Suurin muutos meille on, että saisimme vettä"

KOTI Herttoniemenrannan Kipparlahdesta tulee kaupungin ensimmäinen virallinen asuntolaivasatama. Mervi ja Christian Wennerstrand ovat asuneet laivassa jo 16 vuotta.

Mervi ja miehensä Christian Wennerstrandin koti eli Ettrick-alus saattaa muuttaa lähivuosina Hietalahdesta Kipparlahteen, josta tulee Helsingin ensimmäinen asuntolaivasatama. – Tästä on tullut vähän niin kuin jonotuspaikka, Wennerstrand hymähtää. Hietalahden satama-altaassa on muutama muukin asuntolaiva. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Ravintola Merimakasiinin takana Hietalahden satama-altaassa kelluva asuintolaiva on ollut Mervi ja Christian Wennerstrandin koti jo 16 vuotta.

Koti saattaa muuttaa vuoden tai kahden kuluttua Kipparlahteen, jonne on tulossa Helsingin ensimmäinen virallinen asuntolaivasatama.

–Suurin muutos meille on, että pääsisimme kunnallistekniikan piiriin ja saisimme vettä.

Tähän asti vedet on täytynyt hoitaa laivaan itse. Säiliöauto on tilauksesta tuonut vettä Ettrick-alukselle kolme ja puoli kuutiota noin joka toinen kuukausi.

Myös postisoitteen voisi tämän jälkeen muuttaa laivaan, sillä tähän asti asuntolaivassa ei ole saanut virallisesti asua.

Helsingissä on käyty keskustelua asuntolaivoista jo noin 20 vuotta. Wennerstrandit perustivat 11 vuotta sitten Asuntolaivurit ry:n edistämään laivojen virallista rantautumista Helsinkiin. Nyt haave näyttää toteutuvan.

–Kipparlahdesta saadaan malli, miten asiat toimivat.

Kiinteistöviraston osastopäällikkö Sami Haapasen mukaan asuntolaiva-asia on ollut Helsingissä vireillä pitkään, koska laivoille on ollut vaikea löytää sopivaa paikkaa.

–Kun puhutaan pysyvästä asumisesta, niin paikan täytyy täyttää tietyt vaatimukset. Melunormien täytyy muun muassa täyttyä.

Asuntolaivoilla Helsinki haluaa korostaa merellistä imagoaan.

–Asuntolaivat on yksi osa merellisyyttä ja imagoa. Kaupunki haluaa näin myös moninaistaa asumisen mahdollisuuksia.

Hietalahden satama-altaassa kelluu tällä hetkellä Ettrickin kaverina muutama muukin asuntolaiva.

–Tästä on tullut vähän niin kuin jonotuspaikka, Wennerstrand hymähtää.

Osa laivoista saattaisi tulla myös Kipparlahteen.

Wennerstrandien perustamassa Asuntolaivurit ry:ssä on noin 40 jäsentä ja parikymmentä alusta. Vastaavia yhdistyksiä on Suomessa vain muutama.

Kiinteistövirasto hyväksyi huhtikuussa haun, jossa Kipparlahden alue vuokrataan asuntolaiva-yhdistykselle. Asuntolaivurit ry aikoo hakea paikkaa Kipparlahdesta.

– Arviolta 5–6laivaa odottaa vain nyt pääsevänsä sinne, mahdollisesti myös toinen mokoma.

Kaupunki velvoittaa, että yhdistys, jolle alue vuokrataan, kunnostaa kustannuksellaan huonokuntoisen laiturin, rakentaa jätepisteen ja varastotilat sekä huolehtii muun muassa kunnallistekniikkaan liittymisestä.

Kustannusten arvioidaan olevan noin 190 000–420 000 euroa.

Kaupunki on laatinut asuntolaiva-asumiselle tiukat ehdot, joiden tulee täyttyä. Muutostöiden tekemiseen menee arviolta vuosi tai kaksi.

Wennerstrandit ovat asuntolaivureina omaa luokkaansa.

Pariskunta on seilannut entisellä brittien sotalaivalla, vuonna 1971 valmistuneella Ettrick-aluksella, vuosien varrella ympäri maailmaa.

Alkuun mukana kulkivat myös lapset, jotka ovat nyt jo aikuisia. Pääosin kesät perhe vietti merielämää laivalla ja palasi syksyn tultua omakotitaloonsa Sipooseen. 18 vuotta sitten omakotitalo myytiin ja laivasta tuli koti.

–Haaveena olisi olla pidempään merellä ja päästä kuukausiksi Välimerelle, Mervi toteaa tulevista vuosista.

Mervin opetustyöt ja merikapteenina työskennelleen Christianin työt satamassa alusten koeajajana pitävät pariskunnan vielä osan vuodesta Helsingissä.

Asuntolaivoja Herttoniemenrantaan

Kaupunginhallitus päätti kolme vuotta sitten, että Kipparlahdesta tulee Helsingin ensimmäinen asuntolaivasatama.

Helsinki teki ensimmäisen asuntolaiva-selvityksensä yli 20 vuotta sitten.

Viime huhtikuussa kiinteistövirasto hyväksyi hakumenettelyn, jossa Kipparlahden alue vuokrataan asuntolaivojen omistajien muodostamalle yhdistykselle tai yhtiölle.

Asuntolaivapaikkoja Kipparlahdessa on alusten koosta riippuen 5–6.

Hakuaika umpeutuu 15. syyskuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut