Turvapaikanhakijoiden kääntyminen kristinuskoon herättää kysymyksiä Migri-pomossa – "Miksi pitää olla juristi muistuttamassa"

Keskusrikospoliisi ei suostu paljastamaan, kuinka paljon Suomessa on erityisen vaarallisiksi luokiteltuja turvapaikanhakijoita. Kuva ei liity tapaukseen. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Joakim Westrén-Doll

Yhä useampi kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta saanut turvapaikanhakija on valittanut päätöksestä vetoamalla kääntymisellään islamista kristinuskoon.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo Lappeenrannan Uutisille, että ilmiö näkyy kaikissa Pohjoismaissa ja Suomessa kaikkein voimakkaimmin.

– Näkemykseni on se, että kun tällainen asia tulee kielteisen päätöksen jälkeen valitusvaiheessa hakijalla esille, niin se on laajempi ilmiö mikä siinä on taustalla. Että yhtäkkiä kääntyykin kristinuskoon, Repo kommentoi lehdelle.

Repo ei allekijoita julkisuudessa viime aikoina paljon tilaa saaneita väitteitä, että viime vuonna tehty oikeusapu-uudistus olisi merkittävästi kaventanut turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Muun muassa useat turvapaikkajuristit ovat kritisoineet uudistusta.Perjantaina oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lupasi, että oikeusavusta tehdään viranomaisselvitys.

Uudistuksen myötä turvapaikanhakija on saanut turvapaikkapuhutteluun oikeusavustajan vain erityisen painavissa tapauksissa.

Samaan aikaan yhä useampi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut on valittanut Migrin päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Perusteena on tällöin ollut muun muassa kristinuskoon kääntyminen.

Oikeudet ovat puolestaan palauttaneet tapauksia takaisin Migrin käsittelyyn.

Revon mukaan uudistus ei ole tarkoittanut sitä, että Maahanmuuttoviraston päätöksiä kumottaisiin enemmän.

–Siitä ei ole tutkittua tietoa. Oikeusapu-uudistus ei vaikuttanut millään tavalla puhutteluun, Repo sanoo.

Uskonto on yksi peruste turvapaikan myöntämiselle, mutta se ei ole automaattinen peruste.

– Hakijan puhuttelussa käydään läpi kaikki perusteet. Kuolemaksenikaan en ymmärrä, miksei se tule mieleen. Että hänellä pitäisi olla juristi muistuttamassa, että kerro uskonnosta.

Mitä asiasta ajattelee vastaanottokeskuksen johtaja? Lue koko juttu Lappeenrannan Uutisista

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut