Rottasodassa uusi tehokas ase: Siimahännät tapetaan nyt sähköllä – jopa 10 eläintä mahtuu tähän loukkuun

LUONTO Pääkaupunkiseudulla vilisee rottia. Niitä surmataan nyt sähköisellä ansalla. Jatkuva myrkyn käyttö ei oleenää sallittua.

HELSINKI|Pääkaupunkiseudulla käydään jatkuvaa kaupunkisotaa rottia vastaan. Myrkyt ovat kuitenkin menneiden talvien lumia.

–Jyrsijätorjunnassa tehokkain ase on nyt sähkö, kertoo tuhoeläimiä torjuvan Anticimex Oy:n toimitusjohtaja Jussi Ylinen

–Torjunnassa on viime vuosien aikana siirrytty lähes kokonaan myrkyttömään torjuntaan. Se on huomattavasti tehokkaampaa, kuin mikään myrkky. Jatkuva myrkkyjen käyttö ei ole enää edes sallittua.

Postilaatikkoa muistuttava lämpö- ja liiketunnistimella sekä sim-kortilla varustettu loukku on osoittautunut varsin tehokkaaksi aseeksi rottasodassa. Kun utelias rotta livahtaa laatikkoon, se saa tappavan sähköiskun ja laatikko lähettää saadusta saaliista tiedon välittömästi eteenpäin. Kuollut rotta siirtyy laatikon sisällä automaattisesti hissillä säiliöön ja laite aktivoituu uudelleen ottamaan vastaan lisää uteliaita jyrsijöitä. Laatikon saalistuskyky voidaan säätää vaikkapa kymmeneen yksilöön kerralla.

–Näin voimme seurata reaaliajassa rottien liikehdintää ja laatikot voidaan tyhjentää optimaalisin väliajoin, Ylinen selittää.

–Meillä on tällä hetkellä 2500 torjuntalaatikkoa eri puolilla Suomea, paljon myös pääkaupunkiseudulla. Myrkkyjä käytetään vain hyvin valvotusti ja lyhyitä jaksoja. Esimerkiksi Aleksis Kiven patsaalla Rautatientorilla on jouduttu tekemään kohdennettuja myrkytyksiä, sillä tilanne oli riistäytynyt täysin käsistä.

Myrkkysyöttien käytössä on useita ongelmia.

–Ensinnäkin rotat tulevat ennen pitkää resistensseiksi niille, eli myrkyt eivät enää tehoa. Toiseksi myrkyt jäävät ekosysteemiin pitkäksi ajaksi. Rottia syöneistä petoeläimistä on löydetty valtavat määrät myrkkyjäämiä, Ylinen kertoo.

Rottaongelma paisui pääkaupunkiseudulla lähes ennennäkemättömäksi kevättalvella, jolloin rottia suorastaan kuhisi kaduilla.

–Esimerkiksi Aleksis Kiven patsaalla tilanne oli hurja, mutta nyt rotat on saatu hallintaan, kertoo Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran keskustan alueen piiripuutarhuri Sampo Sainio

–Siellä on käynnissä ihan jatkuva seuranta ja rottakäsittely. Ei niistä varmasti koskaan päästä kokonaan eroon.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut