Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paola Suhonen suunnitteli äitiysvaatteita 12-vuotiaille

Vaatesuunnittelija Paola Suhosen 12-vuotiaille ja 130-senttisille tytöille suunnittelema äitiysvaatemallisto tuo esiin sen, että raskausvatsa tarkoittaa miljoonille kehitysmaiden tytöille karua lapsuuden loppua.

Kyseessä on lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin yhteistyössä Suhosen ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa toteuttama kampanja, joka torjuu lapsiäitiyttä.

Viimeisintä lasten muotia esittelevä mallisto on suunniteltu kuten länsimaisten muotitalojen lastenvaatteet. Yksi ero vaatteissa kuitenkin on: jokaiseen on jätetty tila kasvavalle äitiysvatsalle.

Vaatteet eivät myöskään tule tuotantoon eivätkä myyntiin, vaan mallisto on esillä näyteikkunassa Galleria Esplanadissa 14.–27. elokuuta.

Kampanjan päämallina on 12-vuotiaana raskaaksi tullut Fridah Sambiassa asuva Fridah on verrattain onnekas, sillä hänen raskauttaan seurataan säännöllisesti klinikalla ja hän saa tietoa synnytyksestä sekä opastusta vauvan hoitoon.

Monet kehitysmaissa raskaaksi tulevista tytöistä eivät selviä raskauden ja synnytyksen aiheuttamista komplikaatioista. Hyvin nuoret äidit ovat myös vaarassa joutua perheensä hylkäämäksi, lapsiavioliittoon ja jättämään koulunsa kesken.

– Toivon, että kampanja saa ihmiset havahtumaan, kuinka haavoittuva tyttöjen asema on etenkin kehittyvissä maissa. Meidän kaikkien tulisi miettiä, kuinka tyttöjen asemaa voi parantaa, kampanjan valokuvannut Meeri Koutaniemi sanoo.

Joka vuosi yli seitsemän miljoonaa kehitysmaissa asuvaa tyttöä tulee äidiksi alle 18-vuotiaana, heistä kaksi miljoonaa alle 15-vuotiaana.

Kampanjan tavoite on kerätä varoja liian varhaisten raskauksien ja lapsiavioliittojen ehkäisyyn sekä tyttöjen koulunkäynnin tukemiseen.