Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stand up -veteraani: "Jännitän lähes yhtä paljon kuin alkuaikoina"

ESIINTYJÄ Ilari Johansson testasi alkuun uusia juttuja kavereihin. Se kiellettiin nopeasti.

Stand up -koomikko, näyttelijä Ilari Johansson työskenteli 1990-luvun lopulla Hämeenlinnan kaupunginteatterissa näyttelijänä. Samaan aikaan hän katseli ihaillen VHS-nauhoja, joissa Eddie Murphy ja muut koomikot harjoittivat stand up -komiikkaa.

– Ajattelin, että onpa hienon näköistä touhua. Voi, kun joskus itsekin uskaltaisin. Minua kuitenkin pelotti, enkä saanut aikaiseksi tehdä asialle mitään, Johansson kertoo.

Eräänä päivänä teatterinjohtaja Riku Suokas ilmoitti, että Johanssonilla olisi noin puolitoista kuukautta aikaa valmistella stand up -esitys.

– Minut pakotettiin tekemään ensimmäiset keikat. Niiden aikana kuitenkin todella tykästyin lajiin, mies kertoo.

Johansson jatkoi vielä muutamia vuosia teatterissa näyttelijänä, kunnes vuonna 2003 hän heittäytyi täysipäiväiseksi koomikoksi.

– Urani alkuaikoina meitä ei vielä ollut kovin montaa Suomessa.

Muutos 20 vuoden aikana on ollut huikeaa. Tekijöitä on tullut enemmän ja tietoisuus lajista on kasvanut huimasti.

– Itse laji on yhä edelleen ihan yhtä kamalaa. Jännitän yhä lähes yhtä paljon kuin alkuaikoina.

Koomikolta löytyy joitakin turvajuttuja, mutta ikinä ei voi olettaa ennakkoon, että tämän kun kerron, yleisö räjähtää varmasti.

– Kyseessä on kontaktilaji. Koomikon tulee elää ja mukautua tilanteen mukaan. Toimimatonkin tilanne tulee koettaa kääntää voitoksi.

Aina asiakas ei ole edes tietoinen, mitä hän on tilannut.

– Kerran oli tekemässä stand uppia siten, että lahkeessani roikkui lapsia. Ilmeisesti asiakas oli kuvitellut tilanneensa hauskan klovnin, vaikka materiaali ei ollut lapsiystävällisimmästä päästä.

Johansson ei koe, että ihmiset odottaisivat keikkalavojen ulkopuolellakin hänen olevan aina valmis naurattamaan.

– Päinvastoin. Varsinkin alkuaikoina huomasin tiedostamattani testaavani uusia juttuja ohimennen kaveriporukassa. Nopeasti tuli palautetta, että nyt loppuu se uusien testaaminen.

Lokakuussa Johansson starttaa Suomi100 -kiertueen, jonka kanssa hän kiertää 36 paikkakuntaa.