Nainen sai oudon puhelun ja vastasi vahingossa "yes" – "Tämä oli juuri se, mitä ei pitänyt sanoa"

Outoja puheluita soittavat henkilöt tavoittelevat ihmisiä myös ilman näkyvää numeroa. Espoossa asuva nainen sai keskiviikkona aamupäivällä oudon puhelun, joka ei kuitenkaan tullut paljon puhutuista +44-alkuisista numeroista.

– Olen lukenut +44-alkuisista numeroista ja tiedän, että niihin ei pidä vastata. Nyt puhelimeen tuli tuntematon numero -ilmoitus, joten menin siinä halpaan, hän kertoo.

Kun nainen oli vastannut puheluun, kaikki kävi nopeasti. Intialaiselta kuulostanut henkilö puhui ensin jotakin vierasta kieltä.

– Sitten hän korjasi ja kysyi englanniksi, puhunko englantia. Vastasin yes, minkä jälkeen tajusin pian, että tämä oli juuri se, mitä ei pitänyt sanoa, nainen toteaa.

On epäilty, että naisen saaman puhelun kaltaiset soitotvoitaisiin nauhoittaa ja että soittaja voisi jälkikäteen leikata yes- eli kyllä-sanan kohtaan, joka saisi sen kuulostamaan myönteiseltä vastaukselta jonkin maksullisen palvelun tilaamiseen.Esimerkiksi Itä-Suomen poliisi varoitti kesäkuussa, että yes-sanan sanominen soittajallevoisi mahdollisesti johtaa kauppojen solmimiseen.

Espoolaisnaiselle soittanut henkilö yritti vielä vastauksen jälkeen kysyä häneltä jotakin, mutta nainen katkaisi puhelun välittömästi.

Viestintäviraston tietoon ei ole tullut yes-vastauksiin liittyviä huijaustapauksia."

Naisen saaman oudon puhelun kaltaiset, +44-alkuisistanumeroista tulevat soitot ovat tänä vuonna olleet paljon esillä julkisuudessa.

Tietoturva-asiantuntija Jesse Alho Viestintävirastosta kertoo, että puheluita on tullut suomalaisille alkuvuodesta asti. Puheluita on tullut useissa aalloissa yhteensä tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia.

Viestintäviraston tietoon ei kuitenkaan ole tullut puheluihin tai yes-vastauksiin liittyviä huijaustapauksia.

– Verkon foorumeilla on kovasti puhuttu, että yes-vastaus johtaisi ongelmiin, mutta nykyisten tietojen valossa kyseessä on urbaanilegenda, Alho toteaa.

Alho kertoo, että viraston tietoon tulleissa oudoissa puheluissa on kysytty esimerkiksi osakekauppoihin tai kiinteistöjen arvoon liittyvistä asioista.

– Kyse on voinut olla markkinoinnista tai gallup-puheluista, jotka on toteutettu ulkomailta käsin, Alho sanoo.

Outojen puheluiden +44-alkuinen numero viittaa Isoon-Britanniaan. Koska puhelut eivät tämänhetkisen tietojen perusteella välttämättä ole huijaussoittoja, puheluihin voi Alhon mukaan vastata ja toimia sen mukaan.

– Jos se on markkinointipuhelu, niin voi sanoa, ettei ole kiinnostunut ja jos udellaan tietoja, niin ei kannata antaa sellaista tietoa, jota ei halua luovuttaa ulkopuolisille. Mikäli kokee puhelun ahdistavaksi, sen voi lopettaa, Alho sanoo.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut