Poliisi kommentoi Helsingin keskustaan palanneita telttaleirejä – "Osoittavat siellä mieltään niin kauan, kuin katsovat tarpeelliseksi"

Suomi ensin -leiri häädettiin Rautatientorilta juhannuksen jälkeen. Leiri on jälleen pystyssä, tällä kertaa Paasikivenaukiolla. Jussi Vehkasalo

Tero Vähämäki

Helsingin Sanomat uutisoi turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -leirin ja Suomi ensin -mielenosoittajien telttojen palanneen katukuvaan, tällä kertaa Kiasman eteen ja Paasikivenaukiolle. Aikaisemmin Rautatientorille majoittuneet leirit saivat häädöt alkuperäisiltä paikoiltaan muutama viikko sitten.

Suomi ensin -leiri häädettiin juhannuksen jälkeen, kun mielenosoittajat kävivät käsiksi ohikulkijoihin.(Lisää aiheesta)Turvapaikanhakijat joutuivat siirtymään muutamaa päivää myöhemmin turvallisuussyiden vuoksi.

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kertoo, että muutama viikko sitten häädetyillä mielenosoittajilla olilupa pystyttää leirinsä uudestaan.

– Mielenosoittajat tekivät uuden kokoontumisilmoituksen ja neuvottelivat poliisin ja kaupungin kanssa. Tulimme siihen ratkaisuun, että mielenosoitus on mahdollista toteuttaa uudella paikalla.

Kopperoinen kertoo, että hänen ymmärryksensä mukaan paikkaa hakivat samat taustahenkilöt, kuin viime kerrallakin.

Poliisi ei kuitenkaan ota väkivaltaisuuksista syytettyjä mielenosoittajia erikoistarkkailun alle.

– Siinä on poliisin normaalia valvontaa ja jos ilmoituksia tulee, niin totta kai ryhdymme asiassa toimenpiteisiin. Emme lähde heitä erityisesti seuraamaan, Kopperoinen sanoo.

YlikomisarioJari Taponen sanoi häätöjen jälkeen Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei poliisi päästä syntymään vastaavanlaista mielenosoitustilannetta Rautatientorille. Kopperoisen mukaan leireillä oli kuitenkin oikeus hakea uutta paikkaa.

– Kokoontumislaissa kerrotaan, että ihmisillä on vapaa kokoontumisen oikeus, jota poliisi ei voi etukäteen sensuroida tai kieltää. Poliisi voi evätä oikeuden ainoastaan, jos tilanteessa on yleiseen järjestykseen liittyviä merkittäviä riskejä tai tietoja, että häiriöitä voisi tapahtua. Tätä tapahtuu kuitenkin äärimmäisen harvoin. Käytännössä se tarkoittaa, että jos ilmoituksen tekee, niin siitä vaan kokoontumaan.

Kopperoinen ei osaa kertoa, kuinka pitkään uudet leirit pysyvät pystyssä.

– Lupaa hakiessa ei tarvitse ilmoittaa sen tarkempia aikamääreitä, vaan esimerkiksi ilmoittaa vain kokoontumisen jatkuvan toistaiseksi. He osoittavat siellä mieltään niin kauan, kuin katsovat tarpeelliseksi, kunhan järjestyssääntöjä ei rikota, Kopperoinen päättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukiolaisen tietokone maksaa useita satasia – Helsingin peruskouluissa kannettavan saa lainata kotiin, mutta nettiyhteys on kustannettava itse
 2. Tarkkailijat syynäsivät kesällä Helsinkiä – tätä kaikkea paljastui palvelujen laadusta
 3. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 4. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 5. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 6. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 7. Kolumni: Nuorille varmistettava koulutuspaikka tai työtä
 8. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 9. Ruokajakelut ja yhteisöruokailut alkavat jälleen – Katso lista jakopaikoista
 10. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 11. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 12. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 13. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 14. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 15. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 6. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 14. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.