Helsingin kaduilla viilettää pian "hullu tiedemies", joka myy jätteestä tehtyä katuruokaa

Mäskiruokapyörä lähtee liikkeelle pian. Juha Teerimäki

Don Lehtinen

Helsingissä nähdään pian katuruokapyörä, josta saa ostaa oluen teosta ylijäävästä mallasjätteestä eli mäskistä valmistettua ruokaa ja muita tuotteita. Tarjolla on esimerkiksi mäskifalafelia ja mäskicorndogeja sekä olutsaippuaa.

Pyörän omistaa Juha Teerimäki, alias Dr. Schnauzer Krausen ja hänen yrityksensä Idealgrain. Teerimäen mukaan mäski laitetaan ruokaan sekä kuivana että märkänä. Mäski toimii eräänlaisena ravintolisänä, sillä siinä on paljon kuitua ja proteiinia.

–Mäskin käyttämisen ongelma on jo ammoisilta ajoilta. Yleensä se on mennyt karjanrehuksi tai bioetanolin ja kaasun tuottamiseen, Teerimäki kertoo.

Teerimäki ei ole yksin teollisuusylijäämästäruoaksi -ajattelunsa kanssa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen luomuruokaketju Whole Foods on ottanut hyllyilleen kikherneiden ylijäämäliemestä tehtyä majoneesia, jogurttituotannosta jääneestä herasta tehtyjä terveysjuomia sekä mäskistä tehtyä leipää.

Ajattelun pohjalla on tarve sekä säästää luontoa että käyttää rahalla hankitut resurssit tehokkaammin.

Teerimäen mukaan mäskiä ei voi käyttää esimerkiksi falafelissa suuria määriä, sillä se vaikuttaa lopputuotteen makuun. Kun mäskiä laitetaan falafelmassaan vähän, se tekee pallojen tekstuurista kuituisempia.

Myös mäskin laatu vaikuttaa makuun. Vaaleiden oluiden tuotannosta yli jäävä mäski on maultaan leipämäistä ja keksimäistä ja siinä on maltaisia aromeja. Tummempien oluiden mäski puolestaan tuo ruokaan kahvin, siirapin, suklaan, rukiin ja kotikaljan aromeja. Tummempi mäski on myös huomattavasti vaaleaa voimakkaampaa.

–Vaaleita oluita tehdään enemmän kesällä ja tummempia talvella. Olen alustavasti keskustellut panimoiden kanssa, ja näyttää siltä, että mäskiä saadaan kausiluontoisesti, Teerimäki sanoo.

Eri elintarvikkeisiin kannattaa käyttää erilaatuisia maltaita, jotta maku pysyy hyvänä.

Entä miten Teerimäen alter-ego Dr. Schnautzer Krausen liittyy kaikkeen?

–Schnauzer on koirarotu ja minulla on samanlainen parta-viiksiyhdistelmä kuin koiralla. Krausen on puolestaan vaahto, joka syntyy oluenteossa, kun olut kuohuu käymisastiassa. Krausen tarkoittaa myös saksalaisessa kulttuurissa kylän monitoimimiestä. Dr. Schnauzer Krausen on hullu tiedemies joka kehittelee juttuja ja ratkaisee ongelmia, Teerimäki kertoo.

Teerimäen on tarkoitus saada katuruokapyörä rullaamaan mahdollisimman pian, kunhan löytää sille sopivan säilytystilan Helsingistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 7. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 8. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät
 9. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 10. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 11. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 12. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 15. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.