Helsingin kaduilla viilettää pian "hullu tiedemies", joka myy jätteestä tehtyä katuruokaa

Mäskiruokapyörä lähtee liikkeelle pian. Juha Teerimäki

Don Lehtinen

Helsingissä nähdään pian katuruokapyörä, josta saa ostaa oluen teosta ylijäävästä mallasjätteestä eli mäskistä valmistettua ruokaa ja muita tuotteita. Tarjolla on esimerkiksi mäskifalafelia ja mäskicorndogeja sekä olutsaippuaa.

Pyörän omistaa Juha Teerimäki, alias Dr. Schnauzer Krausen ja hänen yrityksensä Idealgrain. Teerimäen mukaan mäski laitetaan ruokaan sekä kuivana että märkänä. Mäski toimii eräänlaisena ravintolisänä, sillä siinä on paljon kuitua ja proteiinia.

–Mäskin käyttämisen ongelma on jo ammoisilta ajoilta. Yleensä se on mennyt karjanrehuksi tai bioetanolin ja kaasun tuottamiseen, Teerimäki kertoo.

Teerimäki ei ole yksin teollisuusylijäämästäruoaksi -ajattelunsa kanssa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen luomuruokaketju Whole Foods on ottanut hyllyilleen kikherneiden ylijäämäliemestä tehtyä majoneesia, jogurttituotannosta jääneestä herasta tehtyjä terveysjuomia sekä mäskistä tehtyä leipää.

Ajattelun pohjalla on tarve sekä säästää luontoa että käyttää rahalla hankitut resurssit tehokkaammin.

Teerimäen mukaan mäskiä ei voi käyttää esimerkiksi falafelissa suuria määriä, sillä se vaikuttaa lopputuotteen makuun. Kun mäskiä laitetaan falafelmassaan vähän, se tekee pallojen tekstuurista kuituisempia.

Myös mäskin laatu vaikuttaa makuun. Vaaleiden oluiden tuotannosta yli jäävä mäski on maultaan leipämäistä ja keksimäistä ja siinä on maltaisia aromeja. Tummempien oluiden mäski puolestaan tuo ruokaan kahvin, siirapin, suklaan, rukiin ja kotikaljan aromeja. Tummempi mäski on myös huomattavasti vaaleaa voimakkaampaa.

–Vaaleita oluita tehdään enemmän kesällä ja tummempia talvella. Olen alustavasti keskustellut panimoiden kanssa, ja näyttää siltä, että mäskiä saadaan kausiluontoisesti, Teerimäki sanoo.

Eri elintarvikkeisiin kannattaa käyttää erilaatuisia maltaita, jotta maku pysyy hyvänä.

Entä miten Teerimäen alter-ego Dr. Schnautzer Krausen liittyy kaikkeen?

–Schnauzer on koirarotu ja minulla on samanlainen parta-viiksiyhdistelmä kuin koiralla. Krausen on puolestaan vaahto, joka syntyy oluenteossa, kun olut kuohuu käymisastiassa. Krausen tarkoittaa myös saksalaisessa kulttuurissa kylän monitoimimiestä. Dr. Schnauzer Krausen on hullu tiedemies joka kehittelee juttuja ja ratkaisee ongelmia, Teerimäki kertoo.

Teerimäen on tarkoitus saada katuruokapyörä rullaamaan mahdollisimman pian, kunhan löytää sille sopivan säilytystilan Helsingistä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut