Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä jätä roskia luontoon – Hesy: Maastoon jätetyt roskat tappavat eläimiä

LUONTO Tölkkien muoviset pidikerenkaat ja tarpeeton siima kannattaa leikata poikki, jotta ne eivät vahingoita eläimiä.

Luontoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa eläimiä pahasti. Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy kehottaa luonnossa liikkuvia korjaamaan omat roskansa ja varmistamaan, että roska-astioihin päätyneet jätteet ovat vaarattomia luonnonvaraisille eläimille.

Maastoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa vakavasti niin luonnoneläimiä kuin ulkona liikkuvia lemmikkieläimiäkin. Monet piknikeväät on kääritty muoviin tai sisältävät muoviosia, joihin utelias eläin voi sotkeutua tai jotka eläin voi niellä, mikä aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran, Hesy muistuttaa.

Esimerkiksi tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat takertua eläimen kaulan tai kehon ympärille ja hangata ihoa rikki tai jopa kuristaa eläimen. Pahaa jälkeä saavat Hesyn mukaan aikaan myös kuminauhat, jos ne pääsevät kääriytymään pieneläinten ruumiinjäsenten ympärille tai jos ne joutuvat eläimen nieluun.

Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman."

Pakkausjätteet olisikin ehdottomasti laitettava roska-astioihin ja kuminauhat ja pidikerenkaat on varmuuden vuoksi leikattava poikki ennen jäteastiaan laittamista, Hesy linjaa.

– Lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit on toimitettava roska-astiaan. Sirpaleet voivat haavoittaa eläimiä ja kanssaretkeilijöitä, samoin metallitölkkien terävät, sahalaitaiset reunat. Ruoalta tuoksuva lasi- tai metallipurkki voi jäädä myös kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän. Siksi tyhjät säilykeastiat olisi ennen roska-astiaan laittamista varotoimena huuhtaistava sisäpuolelta ja suljettava tiukasti kannella, jos sellainen on tarjolla, Hesyn puheenjohtaja Hannele Luukkainen neuvoo tiedotteessa.

Juoma- tai ruokatölkin avausrengas voi luonnossa päätyä linnun nokkaan ja estää eläintä syömästä. Siksi nekin on vietävä jäteastiaan.

Hesyn mukaan purukumikin kulkeutuu helposti maastosta eläimen jalkaan ja sitä kautta turkkiin tai höyheniin vaikeuttamaan liikkumista. Harmittomia eivät Hesyn mukaan ole hyvin pieniltä vaikuttavat roskatkaan, kuten karkkipaperit ja ilmapallojen rippeet naruineen, sillä ne voivat näyttää houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä eläimen ruoansulatuskanavaan.

Erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat hylätyt kalastustarvikkeet kuten siimat ja ongenkoukut. Siimoja takertuu esimerkiksi lintujen kauloihin, nokkaan ja jalkoihin suosituilla kalastusalueilla, ja ne voivat amputoida jalan tai hangata ihon vereslihalle.

– Lintu ei pysty poistamaan nokallaan jalkaan tai kaulaa tarttunutta siimaa eikä osaa varoa siimoja kävellessään ja ruokaillessaan. Myös vesikasvillisuuteen takertuneet ja rannoille hylätyt uistimet ja ongenkoukut tarttuvat helposti kaulaan, nokkaan tai muualle ruumiiseen linnun ruokaillessa. Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Siimaroskat ja muut pyyntitarvikkeet olisikin korjattava pois maastosta heti kalastuksen päätteeksi. Tarpeeton siima kannattaa hävittää leikkaamalla se pieniksi paloiksi ja laittaa vasta sitten jäteastiaan, Hesy muistuttaa.