Nyt tuli tiukka vaatimus Kelalle: "Järjenvastaista käyttää yhteiskunnan resursseja pelolla perusteltuun kyttäämiseen"

Opiskelijoiden asumistuen muuttuminen ruokakuntakohtaiseksi saa kritiikkiä. Arkisto / Juha Perämäki

Don Lehtinen

Elokuun alusta alkaen opiskelijat alkavat saada opintotukeen liittyvän asumislisän sijasta yleistä asumistukea. Opiskelijoille uudessa tukimuodossa tuen määrä määräytyy ruokakunnan, ei yksittäisen opiskelijan mukaan. Toisin sanoen asuinkumppanit ovat toisilleen elatusvelvollisia.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan mukaan tämä tarkoittaa, että tukijärjestelmä ei kohtele enää kaikkia samalla tavalla.

–Kelan työntekijät ovat vuosikaudet arvioineet tuen hakijoiden pari- ja kämppissuhteiden laatua tehdessään tukipäätöksiä. Monien asumistuen hakijoiden toimeentulo on romahtanut sen vuoksi, että Kela on päättänyt heidän elävän avioliiton omaisessa suhteessa. Jos esimerkiksi opiskelijan asuinkumppani tai puoliso on työelämässä, opiskelija todennäköisesti menettää asumistukensa elokuusta alkaen kokonaan, liitto kertoo tiedotteessa.

Liiton mukaan opiskelijat asuvat usein muuhun väestöön verrattuna erilaisilla ja epätavallisilla tavoilla, joten opiskelijoiden todellisuus ja Kelan tulkinnat eivät aina vastaa toisiaan.

–Asumistuen käsittelyn pitää lähteä siitä, että uskotaan hakijoiden omaa selvitystä. On järjenvastaista käyttää yhteiskunnan resursseja ja Kelan henkilökunnan työaikaa väärinkäytösten pelolla perusteltuun kyttäämiseen, sanoo HYYn hallituksen toimeentuloasioista vastaava jäsen Ada Saarinen

Julkisuudessakin on puitu tapauksia, joissa Kelan etuuskäsittelijät ovat tulkinneet kämppäkaverisuhteen parisuhteeksi. Liitto ihmettelee, kuuluuko yhteinen ruokatili, seksin harrastaminen tai sanaton sopimus huolenpidosta Kelalle.

Liitto vaatii, että asumistuen tulisi määräytyä vain vuokrasopimuksen mukaan, ja etteivät etuuskäsittelijät saisi määrätä ihmisiä avioliittoon verrattavaan suhteeseen.

Lue myös:

Opiskelijan asumislisä lakkaa – katso onko se sinulle hyvä vai huono uutinen

Opiskelija-asuntoihin ennustetaan nyt yli 10 000 hakijaa – "Asumistuen muutos nostaa todennäköisesti vuokria vapailla markkinoilla"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut