Lemmikkipossu Sohvi ammuttiin villisikana – Metsästäjäliiton pomo: "Erehdyksen mahdollisuus on suuri"

Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö ja Suomen Riistakeskuksen riistapäällikkö kommentoivat Sohvi-minipossun surullista tapausta.

Iltalehti uutisoi Sohvi-minipossusta, jonka riistanvartija ampui, kun lemmikkipossua erehdyttiin luulemaan villisiaksi.

Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius pitää tapausta valitettavana, mutta sanoo, että minipossun sekoittaminen villisikaan on täysin mahdollista.

Hallitus kumosi villisian yleisen rauhoitusajan viime vuonna. Vaikka villisikaemakon metsästys on yhä kiellettyä, porsaat ovat sen sijaan vapaata riistaa. Simelius arveleekin, että minipossua on voitu luulla villisian porsaaksi.

–Minulla ei ole tietoa siitä, minkä näköinen minipossu tässä on ollut kyseessä. Metsästäjällä on tietenkin aina vastuu lajin tunnistamisesta. Villisikoja on pienestä raitaporsaasta kotisikasekoituksiin, eli koon puolesta sen on voinut hyvinkin sekoittaa villisikaan. Jos vielä minipossun väritys on viitannut villisikaan, erehdyksen mahdollisuus on suuri, hän kertoo.

Simeniuksen mukaan villisikoja yritetään poistetaan luonnosta nyt paljon afrikkalaisen sikaruton uhan vuoksi. Tauti aiheuttaisi levitessään mittavia menetyksiä Suomen sikataloudelle.

–Maa- ja metsätalousministeriö on huolissaan sikaruton leviämisestä, joten villisikaa on mahdollista metsästää nyt ympäri vuoden, kertoo Simenius.

Normaali metsästyslaki ei päde.

Normaalissa metsästystilanteessa eläintä ei saa ampua ilman maanomistajan lupaa, kun se on lähempänä kuin 150 metrin päässä asuintalosta. Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas Suomen Riistakeskukselta kertoo, että Sohvi-possun tapauksessa kyseessä ei kuitenkaan ollut normaali metsästystilanne.

–Kun eläimen ampumiseen on poliisin määräys, normaali metsästyslaki ei päde, sanoo Kiukas.

Minipossun omistaja, lohjalainen Timo Lainekertoi Iltalehdelle, että possu oli karannut kotoaan ja ammuttu noin puolen kilometrin päässä sijaitsevan talon pihaan. Talon omistaja oli soittanut poliisille, joka oli puolestaan antanut riistanhoitajalle luvan eläimen ampumiseen.