Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksaisitko 1000 euroa vuodessa baarissa käymisestä? – Näin toimii Helsingin yöelämän VIP-politiikka

ILLANVIETTO Suljetut vip-tilat ovat häviävä luonnonvara, sanoo toimitusjohtaja

Helsingin ravintoloiden vip-kulttuuri on murroksessa.

Osa toimijoista on luopunut vip-tiloista kokonaan ja tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuutta saada eliittistatuksen rahalla. Toiset taas valikoivat tarkasti, ketkä saavat etuja.

Suunta jakaa mielipiteitä.

Muun muassa Apolloa, Kaivohuonetta, Capitalia ja Maxinea pyörittävän Night People Groupin (NPG) yökerhot ottivat hiljattain käyttöön oman Night Lite -sovelluksen. Sovelluksessa on star-taso, jonka voi NPG:n toimitusjohtajan Antti Raunion mukaan kuka tahansa ostaa 1000 eurolla, ja se on voimassa vuoden.

–Sellaiset suljetut vip-tilat ovat mielestäni häviävä luonnonvara. Nykyään se on enemmän niin, että ihmiset varaavat pöydän, pääsevät sillä jonon ohi ja saavat tätä kautta erikoispalveluja, Raunio kertoo.

Lähes täysin päinvastainen politiikka on hiljattain auenneessa, Cheekin yökerhoksi kutsutussa Skohanissa sekä Hernesaaren Rannassa. Molemmissa vip-statuksen voi saada vain oikeanlaisilla suhteilla.

Skohanissa sijaitsee X by Skohan -niminen kutsuvierasklubi, jonka jäsenyys on tiukasti rajattu.

–Kutsuvierasklubi antaa meille vapauden valita asiakkaita. Meille on tärkeää, että jäsenyyttä ei voi ostaa. Emme myöskään pidä vip-termistä, sillä se menetti Suomessa merkityksensä, kun kuka tahansa pääsi ostamaan jäsenkortteja, Skohanin ravintolapäällikkö Tuomas Jalonen kertoo.

Mitä vip-henkilö sitten hyötyy?

X by Skohan tarjoaa yksityisyyttä, sillä klubilla on kuvauskielto. Night People Groupin star-jäsenyydellä puolestaan saa juomista 15 prosentin alennuksen.

Yhteistä yökerhojen vip-politiikalla on kuitenkin henkilökohtaisempi asiakaspalvelu.

–Hernesaaren Rannassa vip-asiakkaalla on suorat yhteystiedot ravintolan henkilökunnalle. Asiakas voi olla meihin yhteydessä ennen saapumistaan ja tulee hän paikalle taksilla, veneellä tai helikopterilla, henkilökuntamme järjestää tilat ja tarjoilun valmiiksi, Hernesaaren Rannan kehityspäällikkö Aapo Mattsson kertoo.

Yhtenäistä illanviettopaikoille vaikuttaa olevan myös se, kuka vip-statuksen saa. Missit ja mallit ovat yleensä listalla ensimmäisten joukossa julkkisten ja urheilijoiden kanssa. Lisäksi sijoittajat ja muut yöelämän vaikuttajat pääsevät usein listoille.

–Kuka tahansa voi kuitenkin meille laittaa hakemusta. Mukana olisi hyvä olla ainakin pari suosittelijaa. Hakemus arvioidaan vähän samalla tavalla kuin CV, Skohanin Tuomas Jalonen paljastaa.

Kerran annetun vip-luokituksen voi kuitenkin menettää, vaikka se harvinaista onkin.

–Mitä tahansa voi menettää hölmöilemällä. Me lähdemme siitä, että sisäänpääsyn oikeuttavan kortin omistaja on vastuussa myös mukanaan tuomiensa ystävien käytöksestä. Kunhan pukeutuu siististi ja käyttäytyy, niin kaikki menee hyvin, Jalonen ohjeistaa.

–Olen ollut ravintola-alalla 17 vuotta ja tällaiset tapaukset voidaan laskea yhden käden sormilla, NPG:n Raunio jatkaa.