Veli-Matti surmasi nukkuvan vaimonsa ja opiskelee nyt puutarhuriksi – "Kadun tekoani loppuun asti"

OPISKELU Veli-Matti Lehikoinen istuu vaimonsa taposta Suomenlinnan avovankilassa ja opiskelee puutarhuriksi.

Vaimonsa taposta Suomenlinnan avovankilassa tuomiota istuva Veli-Matti Lehikoinen opiskelee puutarhuriksi ja käy luennoimassa järjestöissä omaa tarinaansa. –Elämä pitää rakentaa joka päivä uudestaan, että on syy jatkaa. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Kotikatu aamulla kello 05.50, päivittää Veli-MattiLehikoinen Facebook-sivulleen.

Kotikatu on mukulakivinen tie, joka johtaa Suomenlinnan avovankilaan.

Lehikoinen on vanki, tuomittu rikollinen, joka opiskelee puutarhatalouden perustutkintoa Keudan oppilaitoksessa Keravalla.

–Olen istuttanut kaikki nämä kukat, Lehikoinen esittelee avovankilan pihalle valtaviin ruukkuihin istutettuja kukkia.

Kukkien istuttaminen ei vangeille tavallisesti kuulu, mutta Lehikoinen tarjoutui opintojensa innoittamana istuttamaan kukkia, kun vankila näytti ehdotukselle vihreää valoa.

–Aika kuluu nopeammin, kun on jotain järkevää ja hyödyllistä tekemistä.

Innostus puutarhaopintoihin syttyi viime vuonna Keravan avovankilassa, jossa työnjohtaja tarjosi mahdollisuutta ottaa vastuulleen 2 000 joulutähden kasvattamisen. Nyt opintoja on jäljellä vajaa vuosi.

–Tämä ei ole minun sydämenasia, mutta kivaa. Parasta, mitä vankilassa keksin, sanoo ensin Sörkan ja sitten Keravan vankilassa istunut, maaliskuussa Suomenlinnan avovankilaan siirtynyt Lehikoinen.

Arboristin eli puunhoitajan työt ovat opiskeluiden myötä alkaneet kiinnostaa, kun vapaus aikanaan koittaa.Ennen opintoja miehellä ei ollut kokemusta tai edes intohimoja puutarha-alaa kohtaan.

Tällä hetkellä varsinaiseen vankityöhön kuuluu luonnonkivisen vesikourun rakentaminen avovankilan alueelle. Työn edistymistä valvovat vankilan työnjohtajat. Myös arkkitehdit käyvät antamassa neuvoja ja Museovirasto vaalii historiallisia arvoja.

Koulua Keravalla on yksi päivä viikossa.

Lehikoisen vankilatuomion takana on arka ja kipeä tarina. Lokakuisena iltana vuonna 2013 Lehikoinen surmasi nukkuvan vaimonsa jostain suuttuneena usealla veitseniskulla. Hän sai kymmenen ja puolen vuoden tuomion taposta.

–Kadun tekoani elämäni loppuun asti sekä läheisilleni aiheutunutta tuskaa. Olen pyytänyt ja saanut tekoni anteeksi tuolta yläkerrasta. Muilta anteeksi saaminen on absurdi ja mahdoton ajatus. En itsekkään antaisi vastaavaa koskaan anteeksi, hän sanoo.

Vankilassa lokakuisen illan tapahtumia on ollut aikaa miettiä.

–Elämä pitää rakentaa joka päivä uudestaan. Nöyrin mielin, mies sanoo hiljaa.

Vankilassa Lehikoinen on osallistunut myös muun muassa kahteen teatteriprojektiin Sörkan vankilassa.

Lehikoinen on saanut myös mahdollisuuden käydä mielenterveysjärjestöissä kokemusasiantuntijana luennoimassa omasta tarinastaan otsikolla Pahimmasta selviytyminen

Tuomiota on vielä jäljellä, mutta koevapaus koittaa mahdollisesti vuoden kuluttua elokuussa.

Sitä ennen Lehikoinen haluaisi toteuttaa vielä yhden puutarhaan liittyvän unelman ja palauttaa vankila-alueella sijaitsevan, 1700-luvun lopussa perustetun kirsikkapuutarhan entiseen loistoonsa.

–Haluaisin suorittaa näyttötutkinnon rakentamalla kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puutarhan ihan viimeisen päälle kondikseen, hän sanoo.

Alkujaan puutarhassa oli huvimaja, portti, pensaita ja erilaisten kukkien kirjo. Puutarhassa oli suoraviivaisia käytäviä ja tarkka puutarhakortteleiden ruudukko.

Nykyisin Museoviraston varjelema puutarha on päässyt pahasti rehevöitymään. Kirsikkapuut kukkivat kuitenkin edelleen joka kesäkuu.

Suomenlinnan vankila

Suomenlinnan vankila on perustettu vuonna 1971 Suomenlinnan peruskorjaus- ja entisöintitöitä varten.

Vankila tekee yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa.

Vankipaikkoja on 100.

Suomenlinnaan sijoitetaan pääasiassa tuomionsa loppusuoralla olevia vankeja.

Vangit tekevät töitä tai ovat mukana muussa toiminnassa (esimerkiksi opiskelu tai psykofyysinen kuntoutus).

Työ on pääasiassa kivimuurien korjausta, kunnostusta sekä kivetystöitä.

Puutarha-alan koulutusta järjestetään yhdessä Keudan oppilaitoksen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 13. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 14. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 15. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.