Tänne tulee Helsingin uuden jättialueen keskus – huonekalukaupan keskittymä jopa Vantaan Porttipuiston kokoinen

KAAVOITUS Östersundom kasvaa jopa 100 000 asukkaan alueeksi.

Östersundomia on monesti väläytetty Helsingin asuntopulan ratkaisijaksi, mutta todellisuudessa alueen rakentaminen ei ala vielä moniin vuosiin. Matti Marjamäki

Kaisa Paastela

Osana Östersundomin uutta kaavaehdotusta myös alueen kaupallisten palveluiden järjestelyjä on pohdittu WSP Oy:ltä tilatussa selvityksessä.

Tarkoituksena on, että pienemmät, arkiasiointiin tarkoitetut kaupan keskukset sijoittuvat metroasemien ympäristöön. Sakarinmäestä tulee seudullinen keskus.

–Sakarinmäki on valikoitunut keskukseksi, koska se on liikenteellinen solmukohta (Porvoonväylän liittymä ja metroasema) ja koska sen ympärille sijoittuu paljon tulevaa asutusta, kertoo Östersundomin suunnitteluyksikön päällikkö Ilkka Laine

Kaupunkimaista pientaloasumista on edelleen noin puolet rakentamisen määrästä."

Sakarinmäkeen sijoittuvat ketjuliikkeet ja vapaa-ajan viihdetarjonta, esimerkiksi elokuvateatteri ja runsaasti ravintoloita. Siellä on myös monipuolista päivittäistavaratarjontaa.

Palvelutasoltaan keskus vastaisi esimerkiksi Malmia, Espoon Leppävaaraa tai Vantaan Myyrmäkeä. Mikään nykyisistä keskuksista ei silti ole suoraan verrattavissa Sakarinmäkeen, joka rakentuu urbaanin kävelykeskustan ja katujen varsien liiketilojen ympärille.

Porvoonväylän molemmin puolin Sakarinmäen liittymän yhteyteen voisi tulla myös tilaa vievää kauppaa, kuten huonekalukauppaa, joka vetäisi asiakkaita myös Sipoosta ja Porvoosta. Erikoistavaran kaupan yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 100 000 kerrosneliötä.

Kokoluokaltaan keskus voisi vastata esimerkiksi Roihupellon Lanternaa tai Vantaan Porttipuistoa.

Selvityksen mukaan hypermarketeille ei välttämättä Östersundomin rakentuessa enää ole tarvetta.

Sakarinmäen pääkeskuksen ja metrokeskusten (Länsisalmi, Östersundom ja Majvik) lisäksi alueelle sijoittuu lähipalvelukeskuksia. Tavoitteena on, arkipalvelut ovat kävellen saavutettavissa. Helsingin Uutiset kertoi aiemmin maaliskuussa, että Östersundomin metrolinjausta suunnitellaan nyt ns. suorametron linjauksen varaan.

Kerrostaloissa katutasoon tulee liiketiloja. Kaupunkipientalovaltaisilla alueilla lähipalveluta ei ole samalla tapaa pienemmän väestömäärän takia.

– Kerrostalovaltaisen rakentamisen osuus uudessa kaavaehdotuksessa kasvanut erityisesti metroasemien ympärillä. Kaupunkimaista pientaloasumista on edelleen noin puolet rakentamisen määrästä, kuvaa Östersundomin suunnitteluyksikön päällikkö Ilkka Laine

Aikajänne on pitkä. Koko Östersundomin alueen on laskettu olevan valmis vuonna 2060, joten palvelutkin kehittyvät vuosikymmenten kuluessa.

–Isompi rakentaminen Östersundomissa voi alkaa 2020-luvun mittaan, edellyttäen, että metron rakentamisesta tehdään päätös. Siihen saakka rakentaminen on nykyisten asuntoalueiden pientä täydentämistä. Nyt tehdään yleiskaavaa. Sen lisäksi on tehtävä asemakaavat, ennen kuin rakentamiseen päästään, Ilkka Laine toteaa.

Vuonna 2036 Sakarinmäessä on laskettu olevan monipuolinen kaupallinen keskus. Östersundomin ja Majvikin palvelutaso jää tuolloin vielä kohtalaisen pieneksi.

Länsisalmen metrokeskuksen läheisyydessä ei alustavan väestösuunnitelman mukaan vielä ole asukkaita vuonna 2036, joten paikalliskeskuksen toteuttaminenkin jää myöhempiin vuosiin.

Östersundom

Helsinki liitti osan Sipoosta itseensä ison metakan saattelemana 2009. Alue on pitkälti maaseutua.

Östersundomiin on valmisteltu uusi kaavaehdotus, joka sovittaa yhteen kaupungin kasvua ja luontoarvoja.

Edellisessä ehdotuksessa rakentaminen häiritsi Natura-alueita liikaa.

Kerrostaloja on uudessa ehdotuksessa 52 prosenttia, kaupunkipientaloja 32 % ja pientaloja 16 %.

Asukasmääräarvio on 80 000–100 000 asukasta. Työpaikkoja tulisi 15 000–30 000.

Rakentamisen painopiste ajoittunee vasta 2030–2040-luvuille.

Kaava-alueella maa-aluetta on noin 39 km². Asukastiheys on suunnilleen sama kuin Vuosaaressa.

Rakentamisalueita kaavaehdotuksessa on noin 19 neliökilometriä, viheralueita noin 13 km² ja luonnonsuojelualueita noin 5 km².

Östersundom-toimikunta päätti 26. kesäkuuta pyytää kaavaehdotuksesta lausunnot mm. Helsingiltä, Vantaalta ja Sipoolta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Östersundomin kaavaehdotusta muokattiin kerrostalovaltaisemmaksi – yksi metroasema putosi pois suunnitelmasta
    19.6.2017 14:56
  2. Östersundomia suunnitellaan nyt tällaisen metrolinjauksen varaan – syynä kustannukset
    14.3.2017 18:45

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut