Koirakouluttajat sanovat suoraan: Käytösongelmat johtuvat yleensä omistajista – "Ihmiset ottavat rotuja väärin perustein"

Pertti Vilander ja Emilia Rainetoja sanovat, että koirat tarvitsevat vapautta. Kuvassa seisoo koirakouluttaja Tiia Toijanaho sylissään Katri Helena. Anton Soinne

Madeleine Hahl

–En sanoisi, että on liian vaikeita koiria, mutta ihmiset ottavat haastavia rotuja väärin perustein, sanoo koirakouluttaja Emilia Rainetoja, joka pitää ongelmakoiria kouluttavaa Koirakorjaamoa.

–Esimerkiksi ihmiset, jotka eivät aio metsästää, ottavat metsästyskoiran tai ihmiset, jotka eivät aio tehdä mitään, ottavat aktiivisuutta vaativia koiria, hän jatkaa.

Jo eläkkeellä oleva ongelmakoirakouluttaja Pertti Vilander allekirjoittaa tämän.

–Seurakoiria olisi pilvin pimein, mutta esimerkiksi parsonrusselinterrierit ja jackrusselinterrierit ovat yleistyneet hirveästi, koska ne ovat söpöjä. Ne ovat metsästyskoiria ja niiden kanssa on hirveästi ongelmia, kun ne eivät pääse toteuttamaan itseään, hän täydentää.

Esimerkiksi seurakoira coton de tulear on Vilanderin ja Rainetojan mukaan hyvin harvoin ongelmakoira.

–Ne ovat kilttejä, söpöjä ja vähän hölmöjä, Vilander hymyilee.

Hän lisää, että yleisesti useimmat seurakoiraryhmään kuuluvat aiheuttavat vähemmän ongelmia kuin metsästys- ja palvelukoirarodut.

Koirien käytösongelmat ja aggressiivisuus puhuttavat yhä useammin. Keski-Uusimaa-lehti uutisoi tällä viikolla tapauksesta, jossa koira oli purrut naista takaa päin Järvenpäässä Citymarketilla. Koirakurin puute myös muuten on aiheuttanut keskustelua kaupungissa.

Kouluttajat sanovat, että useammin näkee huonosti käyttäytyviä kuin hyvin käyttäytyviä koiria. Jotkut ottavat jopa tarkoituksella aggressiivisia koiria.

–Ongelmakäytös on hyvin yleistä ja moni koiranomistaja ei pidä sitä ongelmana ollenkaan. Ihmiset haluavat kovia, hurjia ja rohkeita koiria, mutta ongelmaksi tulee, kun ihmiset eivät hallitse niitä vaan koirat hallitsevat ihmisiä, Vilander miettii.

–Kun kasvatin kaukasianpaimenkoiria, niin jotkut soittelivat ja kyselivät, että tuleeko niistä varmasti vihaisia. Sanoin, että ei tule, eikä ideologialleni sovi muutenkaan myydä koiraa, jolla on jo valmiiksi ongelmia, hän jatkaa.

Hänen mielestään suurin syy ongelmakäytökselle on se, että koiria ei pidetä vapaana. Asia on vaikea, koska koiran fysiikka ja mieli vaatii vapautta, mutta laki vaatii kiinnipitoa aina yleisillä paikoilla.

–Sellaisia koiriakin on, joita ei kehdata käyttää lenkillä, koska ne murisevat toisille koirille. Sitten niitä käytetään vain takapihalla. Se on kaikkein pahin, Vilander sanoo.

Rainetoja on huomannut, että myös asenne koiria kohtaan on Suomessa erilainen kuin vaikkapa Kölnissä, jossa hän oli vastikään matkalla.

–Siellä ihmiset olivat puistossa piknikillä ja kaikilla oli koirat vapaina eikä se häirinnyt ketään. Kaikki koirat käyttäytyivät hyvin. Suomessa tällainen ei onnistuisi.

–Kerran meille tuli koira, joka ei ollut ollut neljään vuoteen vapaana. Käytös eskaloitui niin, että se puri vierasta miestä. Kun päästimme koiran irti, se kulki hyvin vapaana, Vilander sanoo ja jatkaa, että kun koiran päästää kulkemaan vapaana ja palkitsee luokse tulemisesta, se oppii.

Huono käytös näkyy kouluttajien mukaan rähjäämisenä vastaantuleville koirille tai ihmisille, hihnassa vetämisenä tai siinä, että koira ei ota omistajaansa huomioon. Koiran ei kuitenkaan orjallisesti tarvitse kävellä taluttajansa vierellä.

–Me uskomme siihen, että koira saa kulkea pitkässä hihnassa ja haistella paljon, kunhan ei vedä eikä kuvittele, että vie omistajaansa, Rainetoja sanoo.

Vilander jatkaa, että omistaja pärjää, kunhan koira osaa kolme sanaa: ei, tänne ja odota.

–Jos sanotaan ei, niin koira lopettaa, mitä on tekemässä. Jos sanotaan tänne, niin koira tulee aina luokse, vaikka olisi pupun perässä. Jos sanotaan odota, niin koira pysyy paikallaan niin kauan, kunnes sille sanotaan, että saa mennä.

Positiivinen asia on kuitenkin se, että kouluttajien mukaan yhä useampi koiranomistaja tuo koiransa koulutettavaksi. Rainetoja arvelee, että tietoisuutta asiasta ovat levittäneet esimerkiksi koirakoulutukseen liittyvät televisio-ohjelmat.

–Ihmisillä on nykyään enemmän tietoa siitä, että asialle voi tehdä jotain, hän sanoo.

–Ongelma on lähinnä se, että kouluttajia ei ole tarpeeksi, Vilander jatkaa.

Hänen mukaansa hauva kannattaa viedä pentutunnille ensimmäisen kerran tulee 12-viikkoisena, jotta nähdään, mihin suuntaan kasvattamisessa ollaan menossa.

Vilander muistuttaa, että huonosti käyttäytyvät koirat ovat usein kipeitä, ja joskus ratkaisu pulmaan löytyy eläinlääkäristä.

Koira näyttää, kun haluaa tilaa

Kouluttajat sanovat, että hyökkääminen ei ole koskaan koiralle normaalia käytöstä, jos se ei puolusta itseään tai esimerkiksi luutaan.

–Esimerkiksi takaapäin hyökkäävällä koiralla voi olla sairaus tai luonnevika, Vilander sanoo.

Terve koira ilmaisee aina, jos se ei halua, että sitä lähestytään. Merkkejä ovat esimerkiksi jäykistyminen, irvisteleminen, muriseminen ja silmänvalkuaisten muljauttaminen.

–Se on normaalia ja silloin koira pitää kiertää. Sellaista koiraa ei tosin pitäisi jättää alueelle, josta ihmisiä kulkee läheltä, Rainetoja ohjeistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 2. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 4. Liito-oravat saavat väistyä raidejokerin tieltä – Ely-keskus myönsi poikkeusluvan
 5. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 6. Barbi-tv-gladiaattori iloitsee, kun nuoret naiset treenaavat: ”Itse aion kisata jotain jossain aina”
 7. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 8. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 9. T24: Lokakuussa Tallinnassa voi seurata huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä, kun kaupungissa järjestetään Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailu
 10. T24: Itä-Virumaa houkuttelee matkailijoita tänä kesänä uusilla nähtävyyksillä
 11. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 12. T24: Keksijä Janne Käpylehto on reissannut Tallinnaan, vaikka minkälaisella kulkupelillä – Tänä vuonna vuorossa oli aurinkosähkökäyttöinen vene
 13. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 14. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 15. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 6. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 7. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 8. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 9. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa
 12. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 13. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 14. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.