Heka hakee ensimmäistä kieltoa parveketupakointiin – "Ensin tupakoitsijaan otetaan yhteyttä ja pyydetään lopettamaan"

ASUMINEN Ihan ensin tupakoivaan naapuriin otetaan yhteyttä ja toivotaan muita häiritsevän tupakoinnin lopettamista. Jos huomautuksella ei ole vaikutusta, asiaa lähdetään viemään eteenpäin.

Vuosaarelaiset Oiva Koskinen ja Hilkka Pellikka eivät itse tupakoi, mutta muiden tupakointi ei myöskään häiritse. –Kai sitä jokainen saa parvekkellaan polttaa, jos haluaa. Kohta on liikaa kieltoja muutenkin, Pellikka toteaa yleisesti. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Helsingin kaupungin asunnot (Heka) aikoo tulevana syksynä hakea ensimmäistä kertaa taloyhtiölle kieltoa tupakoida parvekkeella. Aloite on tullut talon asukkailta. Hekan uudiskohteissa sekä peruskorjattavissa taloyhtiöissä tupakointi on jo valmiiksi kiellettyä.

Kyseessä on laajasalolainen yhtiö.

– Tämä on ensimmäinen taloyhtiö, jossa ollaan aikataulullisesti edetty näin pitkälle. Muut tulevat perässä, toteaa toimitusjohtaja Jaana Närö

Sisätiloja kielto ei koske.

Heka on vuoden alusta alkaen saanut yksittäisiltä asukkailta noin 150 ilmoitusta, joissa toivotaan, että taloyhtiö alkaisi hakea kieltoa. Närö lupaa, että lisää kieltoja tullaan vielä tämän vuoden aikana hakemaan.

Uusi tupakkalaki tuli voimaan viime vuoden elokuussa. Laki mahdollistaa parveketupakoinnin kieltämisen.

Helsingissä parveketupakointikieltoa on tähän mennessä hakenut kaupungin terveysviranomaiselta yhteensä yhdeksän taloyhtiötä.

Hakemuksista yksikään ei kuitenkaan ole vielä johtanut kiellon asettamiseen, sillä kaikissa hakemuksissa on ollut puutteita.

–Puutteita on ollut muun muassa rakennuspiirustusten toimittamisessa sekä asunnon haltijoiden kuulemismenettelyssä, toteaa tiimipäällikköToni Lyyski

Osassa hakemuksista ei ole ohjeiden mukaan yksilöity huoneistoja tai parvekkeita. Joissakin hakemuksissa muun muassa huoneiston haltijoiden yhteystiedot ovat puuttuneet.

Hakemuksia käsittelevä Lyyski myöntää, että sekä viranomainen että taloyhtiöt ovat kokeneet kiellon hakemisen hankalaksi.

–Valvira on täydentänyt ohjeita pitkin vuotta. Ehkä sekin on aiheuttanut ylimääräistä työtä sekä taloyhtiöille että meille. Ainakin isännöitsijöiden puolelta on koettu, että tämä on aika työläs.

Hakemuksen ollessa puutteellinen ympäristöviranomainen pyytää joko täydentämään hakemuksen, peruuttamaan sen tai toimittamaan uuden.

Koska yhtään kieltoa ei Helsingissä ole vielä asetettu Lyyski ei osaa tarkalleen sanoa, kuinka kauan luvan saaminen kestää. Todennäköisesti kyse on kuukausista.

Heka aikoo hakea laajasalolaisyhtiön lisäksi kieltoja myös muualle Helsinkiin.

–Varmasti kesälomien jälkeen laitamme lisää hakemuksia vireille, kertoo Närö.

Luvan hakeminen on taloyhtiölle monivaiheinen prosessi. Kiellon hakemisen takana on usein naapurin häiritsevä tupakointi.

Alkuun tupakoivaan naapuriin otetaan yhteyttä ja toivotaan muita häiritsevän tupakoinnin lopettamista. Jos huomautuksella ei ole vaikutusta, asiaa lähdetään viemään eteenpäin.

Ennen yhteydenottoa terveysviranomaiseen muun muassa kaikilta asukkailta tulee kysyä, mitä mieltä he ovat kiellon hakemisesta.

–Sitten tehdään päätös, lähdetäänkö kieltoa hakemaan via ei, Närö sanoo.

Hakemukseen tulee liittää muun muassa teknisiä selvityksiä talosta.

Parveketupakointikiellon on epäilty siirtävän tupakoinnin pahimmillaan asunnon sisätiloihin.

Viranomainen päättää kiellosta

Uusi tupakkalaki tuli voimaan vuoden alussa.

Laki mahdollistaa muun muassa parveketupakoinnin kieltämisen.

Taloyhtiö voi hakea kieltoa kunnan terveysviranomaiselta.

Luvan hakeminen on taloyhtiölle monivaiheinen prosessi.

Ennen yhteydenottoa terveysviranomaiseen kaikilta asukkailta tulee kysyä, mitä mieltä he ovat kiellon hakemisesta.

Terveysviranomainen päättää kiellosta tapauskohtaisesti.

Uuden lain myötä kiellon määräämiseksi riittää tupakansavun kulkeutuminen esimerkiksi parvekkeelta toiselle.

Aikaisemmin kiellon asettamiseksi piti todeta terveyshaitta.

Helsingissä muun muassa Sato ja VVO kielsivät parveketupakoinnin kaikissa uusissa ja peruskorjattavissa kohteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.