Tienaatko yli 3 193 euroa? Tässä menee keskituloisen raja – palkat jatkavat nousuaan

Mediaaniansio oli viime vuonna 3193 euroa. JOHANNAERJONSALO

Don Lehtinen

Tilastokeskuksen uuden julkaisun mukaan viime vuonna yksityisen sektorin kokoaikaisten kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3193 euroa kuukaudessa. Keskiansiot olivat puolestaan 3596 euroa. Säännöllisillä ansioilla mitattuna yksityisen sektorin palkat nousivat viime vuonna 1,0 prosenttia.

Miesten mediaaniansiot olivat 3620 ja naisten2 821 euroa. Keskiansioilla mitaten naisten ansiot olivat 79 prosenttia miesten ansioista ja mediaaniansioilla laskien 78 prosenttia. Palkkaero on Tilastokeskuksen mukaan reilun kymmenen vuoden aikana kaventunut muutamia prosentteja.

Yksityisen sektorin erityisasiantuntijoiden mediaaniansiot olivat 4255 euroa kuukaudessa, asiantuntijoiden 3377 euroa ja palvelu- ja myyntityöntekijöiden 2359 euroa. Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisista vähiten ansaitseva kymmenys ansaitsi 2131 euroa ja eniten ansaitseva kymmenys 5520 euroa. Vähiten ansaitsevien kymmenykseen kuuluvien palkat olivat 67 prosenttia mediaaniansiosta ja eniten ansaitsevan kymmenyksen 72 prosenttia mediaaniansiota suuremmat.

Yksityisen sektorin palvelualoilla mediaaniansiot olivat 2978 euroa kuukaudessa, teollisuudessa viidenneksen tätä suurempi eli 3577 euroa. Ero johtuu esimerkiksi siitä, että teollisuudessa erityisasiantuntijoiden osuus palkansaajista on suurempi ja ammattirakenne on erilainen.

Korkeasti koulutettujen mediaaniansiot ovat selkeästi suurimmat. Ylemmän korkeakoulututkinnon tehneiden mediaaniansiot olivat 4320 euroa, alemman korkeakoulututkinnon tehneiden 3350 euroa ja keskiasteen koulutuksen käyneiden 2630 euroa.

Ansiot ovat korkeimmat keskimäärin 40–49-vuotiailla. Korkeammin koulutettujen suurimmat kuukausiansiot ovat eläkeiän kynnyksellä olevilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut