Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heka aikoo muuttaa vuokriaan tasapuolisemmiksi – joillakin Helsingin trendialueilla vuokrataso ollut hyvin matala

Helsingin kaupungin asunnot (Heka) on muuttamassa vuokranmääritystapaansa tasapuolisemmaksi.

Nyt vuokra niin sanotuilla hyvillä alueilla saattaa olla vain puolet alueen yleisestä tasosta, kun taas syrjemmässä sijaitsevissa taloissa vuokrat ovat vain hieman alueen yleistä tasoa matalampia.

Esimerkiksi Jätkäsaaressa vuokrat tulevat todennäköisesti hieman nousemaan, ja vastaavasti Jakomäen ja Suutarilan tapaisilla alueilla vuokrat laskevat tai eivät ainakaan nouse.

–Myös Haagassa ja Käpylässä on ollut hyvin alhainen vuokrataso näiden alueiden muuhun vuokratasoon nähden, Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö sanoo.

Hän muistuttaa, että toki se, mikä on hyvä alue kenenkin mielestä, vaihtelee.

Heka ei myöskään hae tuottoja, vaan vuokrat määräytyvät jatkossakin omakustannepohjalta.

Viittä prosenttia enempää ei millään alueella keskivuokria kerralla nosteta.

–Euromääräisesti per neliö ei puhuta kovinkaan isoista summista, vakuuttaa Hekan asiakkuusjohtaja Mirka Saarholma

Uudessa vuokranmääritysmallissa vuokran määrä perustuu vahvemmin kunkin kohteen käyttöarvoon: asuntojen sijainti, varustetaso ja kunto vaikuttavat vuokraan nykyistä enemmän.

Vuokria määritettäessä kohteet saavat pisteitä ominaisuuksiensa mukaan ja vuokran määrä seuraa pisteitä.

Uutta mallia on valmisteltu yhdessä asukkaiden edustajien kanssa. Sitä on jo alustavasti esitelty Hekan asukasaktiiveille ja esittelyä jatketaan tulevan syksyn aikana.

Vuoden 2018 vuokrat määritetään vielä vanhalla mallilla, ja ne vahvistetaan lokakuussa 2017. Uuden mallin mukaiset vuokrat astuvat voimaan 2019.